Un avion MiG-21 LanceR s-a prăbuşit în judeţul Constanţa, urmat de prăbuşirea elicopterului care plecase în căutarea lui

3 Martie 2022, 08:22
Redacţia PiataAuto.md
Veşti deosebit de triste au venit aseară din judeţul Constanţa din România. Un avion de vânătoare MiG-21 LanceR s-a prăbuşit în judeţul Constanţa, în timp ce executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Avionul decolase de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu n jurul orei 19:50. Conform informaţiilor publicate de Ministerul Apărării Naţionale din România, la ora 20:00 a fost pierdută legătura cu turnul de control, iar la 20:03 avionul a dispărut de pe radar.
Poză simbol

În urma acestei situaţii, la ora 20:21 în căutarea avionului a plecat un elicopter IAR 330-Puma. La bord au urcat 7 membri ai echipajului, inclusiv 2 salvatori din Forţele Navale din România. În scurt timp după decolare, pilotul a raportat condiţii meteo nefavorabile şi primise ordin să se întoarcă la bază. Din păcate, la ora 20:44 a fost pierdută legătura şi cu elicopterul, iar acesta a dispărut de pe radar, în zona localităţii Gura Dobrogei, la 11 km de aerodrom.
Puţin timp mai târziu, locul prăbuşirii elicopterului a fost identificat şi toţi 7 membri ai echipajului au fost găsiţi decedaţi. Vârsta celor de la bord era între 27 ani şi 52 ani. Ulterior, s-a anunţat că şi pilotul avionului MiG-21 LanceR a fost găsit decedat. Pilotul, pe nume Costel Iosif Niţă, avea 31 ani.
Foto: Pilotul aeronavei prăbuşite MiG-21 LanceR, imagine publicată de MApN din România

Echipajul elicopterului prăbuşit:
- Locotenent-comandor Bogdan Florin
- Locotenent Pătraşcu Sorin
- Maistrul militar Banu Gelu
- Sergent Marinescu Ionuţ
- Caporal cls. a III-a Lateş Cătălin
- Maistru militar cls. I Carp Vlad
- Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu

În urma tragediei, toate aeronavele de tipul celor două implicate ieri, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor.
MiG-21 LanceR e o aeronavă produsă în URSS, începând cu anul 1959 până în anii 1990. Avioanele din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost modernizate între anii 1998 şi 2003. Elicopterul IAR-330 Puma a fost produs în România, în baza unei licenţe de la compania franceză Aerospatiale.
0
1,597
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!