Ingineria navei amiral ruseşti Moskva din Marea Neagră, grav avariată în războiul din Ucraina

14 Aprilie 2022, 12:02
Redacţia PiataAuto.md
Aseară au apărut primele informaţii despre faptul că militarii ucraineni au nimerit cu rachete Neptun cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră, crucişătorul Moskva, avariind-o grav. Dimineaţă ministerul rus al apărării a confirmat că nava este grav avariată, dar a anunţat că totul s-a produs din cauza unui incendiu produs la bord, care a determinat explozia unor muniţii din arsenal. Avarierea acestei nave e una simbolice în multe privinţe, iar ingineria ei, provine, de fapt, tot din Ucraina, or, şantierul naval din Nicolaev, din Ucraina de azi, a fost cel care a construit-o cândva.
Nava a fost construită până spre anul 1976, şi a fost lansată pe apă în 1979. A intrat în operare în 1983 şi purta numele Slava şi era nava de top din noua clasă de nave militare de atunci, numită Clasa Atlant sau Proiectul 1164. Nava a fost dislocată în flota Mării Negre, devenind nava amiral şi a navigat adeseori şi spre Mediterană. Cea mai notorie participare a sa în Mediterană a fost la summit-ul de la Malta între Mihail Gorbaciov şi George Bush în 1989, după care, în 1990, nava e reintrat la docuri pentru reconstrucţie, într-un proces care a durat 10 ani, până în 2000, şi s-a făcut tot la şantierul din Nicolaev, Ucraina. În anul 2000, după ce a fost finalizată, a primit şi noua denumire Moskva.
Astfel, nava militară Moskva are un deplasament de 12,490 tone, ceea ce o încadrează în categoria de crucişător. E propulsată de 4 motoare cu turbine de gaz, care propulsează două elice. Motoarele însumează o putere de 90,000 kW, ceea ce echivalează cu 122,283 CP.
Foto: Motor naval cu turbină de gaz

Nava poate dezvolta o viteză de până la 32 de noduri, ceea ce echivalează cu circa 59 km/h. Cu o viteză de 16 noduri, nava poate avea o autonomie de până la 19,000 km cu combustibilul stocat în rezervoare.
Fiind o navă amiral a Rusiei în Marea Neagră, Moskva purta pe ea toată gama celor mai avansate sisteme de rachetă şi muniţii, inclusiv rachetele supersonice, care au fost menţionate în câteva atacuri de lungă distanţă din războiul din Ucraina. Aceasta poate purta până la 16 asemenea rachete. Pe lângă ele, mai dispune de rachete anti-aeriene pentru avioane, dar şi două rachete cu care poate ataca submarinele. Există şi mai multe tunuri anti-aeriene care trag cu muniţie de calibru mai mic şi există şi două tipuri de tuburi torpedo.
Nava mai avea la bord mai multe sisteme electronice de autoprotecţie, de la radare sofisticate până la două sisteme sofisticate anti-incendiu. Dacă ar fi să luăm în considerare versiunea ministerului apărării rus, şi nava ar fi luat foc, înseamnă că ambele sisteme anti-incendiu au eşuat. Dacă luăm drept bază versiunea armatei ucrainene, anunţată încă ieri seară, că nava a fost atacată cu rachete, Neptun, atunci sistemele sale electronice de apărare au eşuat.
Nava s-a făcut remarcată încă de la începutul războiului în Ucraina, în atacul asupra Insulei Şerpilor. Ea a fost nava căreia un grănicer ucrainean i-a adresat renumita replică cu „Nava rusească, dute...”.
2
2,198
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!