(VIDEO) Administraţia Federală de Aviaţie din SUA a dat verdictul în cazul youtuber-ului care şi-a înscenat prăbuşirea cu avionul

25 Aprilie 2022, 16:43
Redacţia PiataAuto.md
La începutul acestui an, anunţam despre un caz curios din SUA, în care un youtuber, pe nume Trevor Jacob, fost sportiv olimpic, şi-ar fi înscenat prăbuşirea cu propriul avion, de dragul vizualizărilor. Acum, după o anchetă a autorităţilor, a fost dat şi verdictul şi se pare că s-a dorit pedepsirea exemplară a youtuber-ului.
În acel video, protagonistul invocase un pretins zbor pentru a transporta cenuşa unui prieten de-al său, decedat anterior eroic. Pilotul a fixat camere video în număr suspicios de mare pe avion, a avut paraşuta din start îmbrăcată, apoi a pretins o problemă la motor şi a sărit cu paraşuta, lăsând avionul să se prăbuşească într-o zonă de parc naţional. A mers apoi pe jos spre locul prăbuşirii, şi-a luat camerele video, iar ulterior a publicat şi un video, unde n-a uitat să integreze şi plasamente de publicitate. Fireşte, totul a părut suspect pentru profesioniştii din aviaţie din prima clipa, care au tras un semnal de alarmă despre posibila înscenare, iar autorităţile au iniţiat o anchetă imediat. Şi oricum, orice prăbuşire de avion e supusă anchetării scrupuloase.
Acum Administraţia Federală de Aviaţie (FAA) a publicat şi verdictul dat în cazul youtuber-ului, verdict despre care l-a informat pe acesta printr-o scrisoare directă două săptămâni mai devreme. Astfel, administraţia de aviaţie l-a găsit pe youtuber vinovat de înscenarea propriei prăbuşiri şi a indicat mai multe motive care au dus la această concluzie.
Anchetatorii au indicat asupra numărului suspicios de mare de camere montate pe avion, inclusiv camere exterioare care să prindă în imagine şi elicea, pentru a capta pretinsul moment al cedării motorului. Înainte de zbor, pilotul a îmbrăcat deja o paraşută sportivă avansată, fapt absolut neobişnuit, care face manevrarea avionului mai incomodă. De asemenea, anchetatorii au observat că pilotul a deschis uşa avionului înainte ca motorul să sufere pretinsul rateu. Pilotul n-a făcut nicio tentativă de a contacta turnul de control pe frecvenţa de urgenţă şi n-a avu nicio tentativă de a reporni motorul prin admiterea fluxului de aer, conform instrucţiilor existente. Dimpotrivă, acesta pare să fi blocat intenţionat elicea din mişcare, pentru ca această să oprească din mişcare mai repede, pentru imagini video mai convingătoare. Pilotul n-a căutat nici un teren posibil pentru aterizarea de urgenţă. Apoi, youtuber-ul a sărit din avion ţinând o cameră video pe un selfie-stick — nu tocmai o acţiune logică în cazul unei asemenea urgenţe.
După prăbuşire, youtuber-ul a mers la locul ruinelor avionului şi a luat camerele video de acolo. Şi, un element nou despre care nu se ştia anterior este că youtuber-ul a evacuat ruinele avionului de la faţa locului cu propriile forţe, alterând astfel dovezile de investigare a prăbuşirii, fapt interzis în cazul unui asemenea accident aviatic.
În rezultat, Administraţia Federală de Aviaţie i-a retras imediat licenţa de pilot lui Trevor şi l-a avertizat că fiecare zi în până la momentul în care acesta vine să predea licenţa îl va costa o penalitate de 1,644 dolari pe zi. Pe lângă asta o perioadă lungă acesta nu are dreptul sub nicio formă să ceară o altă licenţă, iar ulterior, dacă va mai vrea să piloteze vreodată, acesta va fi supus unor proceduri avansate de control şi integritate până a i se acorda vreodată acest drept.
Însă, acest verdict e doar prima etapă. După constatarea celor de la FAA, însoţită de menţiunea că youtuber-ul a acţionat iresponsabil şi a adus un potenţial de risc pentru viaţa altor oameni, mai multe alte instituţii guvernamentale îi pot înainta acestuia anchete civile şi penale pentru fapta sa. Odată cu verdictul, experţii au ţinut să menţioneze că un asemenea comportament nu este acceptabil în aviaţie, şi asemenea prăbuşiri intenţionate nu au ce căuta în lumea aviaţiei, unde siguranţa şi efortul maxim pentru siguranţa tuturor e la baza întregului sistem.

Vezi mai jos acel video al youtuber-ului, cu prăbuşirea sa înscenată.
0
2,786
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!