(FOTO) Cum arată o ambulanţă din nordul Moldovei, venită la o intervenţie în Edineţ

10 Iunie 2022, 09:47
Redacţia PiataAuto.md
Când auzim ambulanţele pe străzile Chişinăului, de obicei vedem exemplare Mercedes Sprinter, cumpărate în ultimii 5 ani, sau Ford Trasnit dacă sunt cu destinaţie mai specială, iar în unele cazuri mai observăm acele exemplare de 20 de ani şi mai mult de VW Transporter, care au milioane de kilometri parcurşi deja. Dar iată că mai departe de capitală, unii medici sunt nevoiţi să muncească pe ambulanţe despre care mulţi dintre noi nici nu ştiam că mai există în Moldova — nişte UAZ-uri 452 Buhanka din vremurile apuse — iar pacienţii sunt transportaţi la spital în condiţii greu de imaginat.
Maia Rotaru, o locuitoare a nordului Moldovei care se afla în Edineţ, a pozat această ambulanţă, după ce a solicitat ajutorul medicilor pentru un tânăr care şi-a pierdut cunoştinţa. Ea a apelat 112, i-a acordat primul ajutor între timp şi peste 11 minute a venit UAZ-ul. Starea tehnică a maşinii era pur şi simplu deplorabilă — caroserie era atât de ruginită, încât se văd găuri prin ea, uşile spate sunt închise cu un lacăt adiţional, că altfel se deschid în mers.
În maşină, din cauza acestor găuri şi spaţii, e întotdeauna praf şi o căldură insuportabilă în perioada caldă a anului. Iar pe lângă asta, e prezent un miros apăsător de gaze. Prin urmare, starea pacientului din această ambulanţă s-a înrăutăţit şi mai mult după ce a urcat, decât până a-i veni ajutorul medical. Şi autoarea pozelor menţionează că medicii de pe ambulanţă sunt profesionişti şi au avut un comportament profesionist faţă de pacienţi, dar maşina cu care sunt dotaţi e dincolo de orice standarde minime de siguranţă şi de îngrijire medicală.
Şi tot ea îşi manifestă indignarea că Ministerul Sănătăţii din Moldova mai admite exploatarea unor asemenea maşini în ţară. Ea menţionează că achită 11.000 lei pe an asigurare medicală, dar noi toţi, în Moldova, plătim sume comparabile, procentuale, din salarii, iar cei liber profesionişti — plătesc sume fixe anual. Respectiv, toţi contribuim cu sume deloc neglijabile la sistemul medical. Însă, chiar şi aşa, avem în continuare asemenea ambulanţe în exploatare, ascunse departe de Chişinău.
0
7,267
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!