Cel mai mare parc eolian din lume devine operaţional în această lună în Marea Nordului, lângă Marea Britanie

18 August 2022, 14:40
Ilie Toma
În ultimii ani, mai ales după decizia de interdicţie a vânzării maşinilor noi motoarelor cu ardere internă în anul 2030, Marea Britanie a fost supusă adeseori unor critici majore, externe şi interne, multe din ele motivate de îngrijorări despre sursa electricităţii pentru viitoarele maşini electrice şi lipsa de capacităţi adiţionale de producţie în reţeaua ţării. Au fost şi studii interne, care arătau că reţeaua electrică a Marii Britanii n-ar fi putut asigura mai mult decât 5% creştere de capacitate, iar energie pentru milioane de maşini electrice noi nu exista. Dar, atunci când cererea creşte sau e proiectată o creştere clară a cererii pe viitor, în lumea civilizată ea e compensată rapid şi de ofertă.
Acum câteva luni vorbeam despre primele parcuri eoliene mai mari implementate în apele de lângă Marea Britanie, experimentându-se cu mai multe tehnologii pentru fixarea lor pe apă. Iar azi am ajuns să vorbim deja despre inaugurarea în această lună a celui mai mare parc eolian din lume dintre cele care sunt deja deplin funcţionale. Acest nou parc se află în Marea Nordului, în zona în zona Norwich-Scarborough, dacă ar fi să triangulăm cele mai apropiate oraşe mari de pe ţărm.
Noul parc poartă denumirea de Hornsea Project Two, fiind a doua etapă după Project One, iar când vorbim că noul parc e cel mai mare, ne referim doar la Project Two, deşi acestea sunt învecinate. Project One are o capacitate de 1,2 GW, însă Hornsea Project Two îl va depăşi, având o capacitate de 1,32 GW. Pentru a înţelege contextul de capacitate, Germania are 3 staţii nucleare rămase funcţionale în prezent, ele având capacităţi de 1,31 GW, 1,33 GW şi 1,41 GW. Deci, se poate spune că noul parc fotovoltaic de lângă Marea Britanie va avea o capacitate similară cu cea a unei staţii nucleare germane mari. Vorbind în comparaţii mai obişnuite, parcul fotovoltaic va asigura energie pentru 1,3 milioane de case.
Hornsea Project Two e compus din 165 de turbine eoliene Siemens Gamesa de 8 MW fiecare, o mare parte din elice fiind fabricate la fabrica Siemens din Hull, Marea Britanie. Acestea se vor întinde pe o suprafaţă de 462 km pătraţi. Toate turbinele sunt deja instalate şi conectate, acum urmând a avea ajustarea turaţiilor permisibile şi începerea livrărilor constante în reţea.
Partea şi mai intrigantă este că alături de cele două parcuri eoliene — Hornsea Project One şi Hornsea Project Two, va mai exista şi un Hornsea Project Three. Al treilea parc va fi un pic mai depărtat în mare, dar nu foarte departe de cele două, situându-se la 120 km de ţărm. Puterea celui de-al treilea parc solar va fi de 2,4 GW. Astfel, cele 3 parcuri împreună vor asigura o putere de 4,92 GW în total, putere care depăşeşte deja totalul tuturor staţiilor nucleare din Germania, luate împreună.
Iar între timp, un alt parc eolian imens se construieşte într-o zonă apropiată a aceleiaşi mări. Acel parc poartă denumirea de Dogger Bank şi va avea 4,8 GW capacitate, urmând a fi lansat în 2026, când se estimează că va deveni cel mai mare din lume.
Astfel, doar aceste parcuri eoliene despre care am vorbit azi însumează o capacitate de 9,72 GW de electricitate. Iar această energie suplimentară nu doar că va propulsa maşinile electrice noi ce urmează a le înlocui pe o parte din cele cu ardere internă, ci va furniza şi energia necesară funcţionării industriei, înlocuind sursele fosile din prezent.
0
2,359
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!