Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O moldoveancă şi soţul ei italian au marcat 200.000 km de călătorie în jurul lumii, timp de 6 ani, cu o Toyota Land Cruiser

15 Septembrie 2022 - 21:52
Ilie Toma
Vera şi Aldo Giaquinto sunt un cuplu care trăieşte în mişcare, la propriu. Ea e moldoveancă, el e italian, iar din 2016 încoace călătoresc la bordul unei Toyota Land Cruiser Prado, în ceea ce ei numesc Alveto Expedition, numele venind de la Aldo, Vera şi Toto, adică maşina. Am scris despre ei acum doi ani, când discutasem şi le aflasem istoria. Recent, însă, cei doi, împreună cu maşina lor, au ajuns la cifra de 200.000 km parcurşi în jurul lumii. Aşa că i-am contactat din nou pentru a vedea unde sunt, ce fac, şi cum le rezistă maşina la un asemenea parcurs prin cel mai divers relief al mapamondului.
Cifra de 200.000 km de călătorie i-a prins în Irak, în regiunea Mesopotamiei antice şi a întinderilor de bălţi de acolo. Şi nu e vorba ce cifra de 200.000 km pe care maşina i-ar fi adunat în total pe odometru, ci doar de kilometri parcurşi de ei de când au pornit în jurul lumii, în 2016, lăsând în urmă viaţa pe care o aveau în Londra. Atunci au cumpărat Toyota la mâna a doua, cu doar 7.500 lire sterline, iar maşina avea deja 85 mii mile parcurse, echivalentul a peste 135.000 km. Astăzi, ne spun cei doi, Toyota lor a ajuns la 210 mii mile pe odometru, echivalentul a 338.000 km. Iar maşina înaintează fără nicio problemă serioasă. Mentenanţe şi poate mici reparaţii, dar nimic grav, ne spune Aldo.
Toyota le este şi maşină pentru înaintare, şi casă de dormit. În interior există un pat pe jumătate de nivelul maşinii, în zona portbagajului şi a banchetei spate. Sub el sunt stocate toate lucrurile pe care le poată în călătorie. Şi totul încape în această maşină!
Din 2016 până azi, traseul călătoriei a fost întortocheat şi nu neapărat concentrat pe a ajunge rapid undeva. Cei doi savurează însăşi procesul călătoriei şi pot sta săptămâni întregi într-o ţară pe care ajung s-o placă. La început, ţările Europei au fost parcurse repede, trecând şi prin România şi Moldova. Au mers apoi spre ţările scandinave, au traversat pe atunci Rusia până la est, iar ulterior au intrat şi în Japonia.
A urmat China, iar în 2017 au ajuns şi în Australia şi Noua Zeelandă, regiune pe care au explorat-o vreme îndelungată. În 2018 a aurmat America de Sud şi frumuseţile ei magnifice din zonele îndepărtate de civilizaţie.
Cifra de 100.000 km în călătorie au marcat-o în Ecuador, în noiembrie 2018. Şi atunci făcuseră o poză similară cu cea din acest an, pentru istorie.
A urmat America de Nord, explorări în Canada şi Alaska, iar pandemia i-a prins în 2020 în Florida, acolo unde au fost nevoiţi să stea în parcarea unui supermarket. Atunci, când erau debusolaţi de pandemie, vorbisem şi noi cu ei pentru prima dată.
Ulterior, ei au revenit în Italia, unde au avut o mică pauză şi s-au revăzut cu famiia. Dar, după ceva timp, Vera şi Aldo au revenit la ritmul de viaţă normal pentru ei, evadând din sedentarism şi plecând din nou în lumea mare. În august 2021 cei doi erau în Grecia, apoi a urmat Turcia, Georgia şi de acolo din nou Asia.
O bună parte din vara anului 2022 au petrecut-o în Iran, acolo unde au reuşit să ajungă şi în cel mai torid deşert al planetei, Dash-e Lut. A fost o experienţă excepţională pentru ei, aceştia învăţând să se ascundă de căldura toropitoare şi să supravieţuiască zile în şir în condiţii în care alţii se încumetă doar câteva ore!
Iar Vera şi-a amintit de bucătăria de acasă, din Moldova, şi a gătit şi o pâine de casă, în mijlocul celui mai fierbinte deşert al planetei!
De acolo au ajuns şi în Irak şi acolo, aşa cum spuneam, i-a prins şi cifra de 200 mii de km pe drum. Iar între timp, Vera şi Aldo ne-au mai trimis un mesaj şi ne-au spus că au ajuns deja în Arabia Saudită, de câteva zile. Nu se grăbesc şi savurează viaţa în mişcare, urmând să ajungă apoi în Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Oman. Planifică să ajungă în Africa anul viitor, în 2023. Aşa că aventura lui Aldo şi Italia şi Vera din Republica Moldova continuă!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter