China a instalat primele membrane fotovoltaice plutitoare pe mare din lume, cooptate cu o turbină eoliană

3 Noiembrie 2022, 10:39
Redacţia PiataAuto.md
Compania energetică de stat SPIC din China a instalat primele membrane fotovoltaice plutitoare pe mare din lume, după o tehnologie norvegiană, pe care le-a cooptat împreună cu o turbină eoliană după o idee chinezească. Proiectul pilot de acum e primul de acest fel din lume şi, dacă rezultatele din practică vor confirma aşteptările, China va recurge la asemenea instalaţii la scară largă.
Membranele fotovoltaice plutitoare reprezintă o tehnologie a echipei de ingineri de la Ocean Sun din Norvegia şi principiul de funcţionare a acestora este pe cât de simplu, pe atât de genial. El presupune existenţa unei pânze mari, în formă circulară, care se plasează pe apă şi pluteşte. În interiorul suprafeţei pânzei se montează sute de panouri fotovoltaice, care sunt fixate de membrană. Întreaga structură are asigurată flotanţa şi rezistă şi la furtuni cu vânturi de până la 275 km/h. Modulele fotovoltaice pot opera la temperaturi mai joase, datorită contactului cu apa prin suprafaţa membranei.
O asemenea membrană circulară are 68 metri în diametru şi poate asigura o putere de 500 kW, deci 0,5 MW. Norvegienii au dezvăluit conceptul funcţional al acestei membrane plutitoare în primăvara anului 2022, iar în vară au realizat montări demonstrative în Norvegia. Avantajul tehnologiei e că ea ar folosi suprafeţe neutilizate din oceane sau mări, fără a lua din suprafeţele de uscat, dar şi costurile mici de producţie a membranei şi instalării ei. Toate materialele pentru instalarea unei asemenea membrane, neluând în calcul panourile, încap într-un container de 40 de picioare, iar instalarea unei membrane circulare, cu panourile pe ea, durează exact 1 zi de muncă.
Cei de la SPIC din China au fost suficient de rapizi să întrevadă potenţialul acestei tehnologii, dar şi-au dorit să o folosească nu independent de altele, ci s-o coopteze cu turbinele eoliene maritime, pe care le au. Prima instalaţie a presupus instalarea a două asemenea membrane circulare, alături de o turbină eoliană, iar avantajul acestei cooptări constă în lipsa necesităţii trasării unui cablu submarin suplimentar pentru panourile fotovoltaice, ele fiind conectate la acelaşi cablu al turbinei eoliene. Astfel, membranele fotovoltaice vor produce electricitate mai ales în jurul orelor amiezii, în timp ce turbinele eoliene maritime generează de obicei mai mult electricitate după-amiază şi seara. În tandem, cele două sisteme se vor compensa reciproc şi vor oferi mai multă energie pe o durată mai mare a zilei.
Dacă acest prim proiect va fi unul de succes, aceeaşi companie de stat chineză va instala mai multe asemenea membrane, iniţial de o putere de 20 MW, ceea ce înseamnă 40 de membrane. Planurile chinezilor pentru următorii ani pentru coasta din Haiyang, unde au fost instalate aceste membrane acum, sunt de a asigura o capacitate de 42 GW de instalaţii solare flotante, ceea ce ar însemna că, dacă toată capacitatea va fi asigurată prin asemenea membrane, va fi nevoie de 84.000 de asemenea membrane.
Foto: Membranele fotovoltaice instalate acum în China, în timp ce erau tractate spre locul amplasării
0
5,671
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!