Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e un superb Oltcit Club 11 RL din Polonia, care va fi exportat în SUA, unde va fi deţinut de un român

4 Noiembrie 2022 - 09:23
Ilie Toma
Oltcit a fost una din cele mai interesante maşini din punct de vedere ingineresc din câte s-au produs vreodată în România. Dar să descoperim că în Polonia există un exemplar absolut impecabil de Oltcit Club 11 RL, care a fost tratat cu o pasiune rară, e ceva şi mai surprinzător. Iar acum, această maşină va lua calea oceanului, spre SUA, unde va fi deţinută de un român stabilit în New York.
Oltcit fusese creat împreună cu Citroen, iar pentru el a fost construită o uzină nouă, mare, la Craiova, ea fiind şi uzina unde s-a produs ulterior Daewoo, iar astăzi Ford. Oltcit avea motoare boxer, cu 2 cilindri în versiunea de bază Visa şi cu 4 cilindri în versiunile mai răspândite Club şi variaţiilor lor.
Era deci, un boxer de 4 cilindri în stilul motoarelor Subaru, Lancia, Alfa Romeo sau Porsche! Motorul lui Oltcit Club are 1.129 cm cubi, e răcit cu aer, şi dezvoltă 57 CP şi 79 Nm, reuşind să accelereze maşina până la o viteză de 149 km/h. Pe versiunea de export se instala şi un boxer de 1,3 litri, cu 61 CP. Despre ingineria şi istoria acestui model am vorbit detailat într-un alt articol anterior.
Ei bine, Oltcitul despre care vorbim azi, din Polonia, e unul fabricat în 1992, deci penultimul an de fabricaţie al modelului. Maşina i-a aparţinut până de curând unui polonez pe nume Adam, care are câteva maşini simple, dar extraordinare în colecţia sa. Şi, aşa cum spune el, e păcat să-ţi iroseşti timpul şi viaţa pe maşini ordinare, cât sunt atâtea maşini speciale, la preţuri relativ decente.
El a cumpărat maşina de la un jurnalist auto din Polonia, specializat în maşini clasice. Adam a văzut la un moment dat maşina expusă la licitaţie. Spune că era seară, iar el era după o vizită la bar. Nu ştia foarte multe despre model atunci, dar a fost suficient de curajos să plaseze o miză de 8.000 zloţi, apoi de 10.000 zloţi. Când s-a trezit dimineaţa, miza lui era încă cea mai mare, şi, dându-şi seama că are şanse ca el să devină proprietarul, a început să-i caute istoria modelului. Peste două ore a înţeles peste ce bijuterie a dat şi aştepta rezultatul licitaţiei. Miza lui a fost cea câştigătoare, iar maşina a fost cumpărată, astfel, cu echivalentul a circa 2.000 euro.
Ulterior, a fost impresionat de felul în care se conduce, cât de bine absoarbe suspensia, cât de curios se simte motorul boxer, răcit cu aer, în condus. E o maşină specială în senzaţie, dar are nevoie de mare grijă la caroserie, pentru că rugina e un mare inamic al lui Oltcit, spune Adam. Şi chiar dacă toate componentele de plastic din interior scârţâie în partiturile lor proprii, oricum simfonia finală e una care-ţi aduce satisfacţie.
Ei bine, după ce Adam a savurat-o o perioadă, a decis să treacă la o următoare etapă şi a scos-o la vânzare în primăvara acestui an, fără a se grăbi s-o vândă repede. După câteva luni de aşteptări, maşina a fost descoperită de românul Eduard Palaghiţă, stabilit la New York, deţinător de Dacii clasice şi Aro în SUA şi tot el iniţiatorul unei afaceri ce importă maşini clasice din Europa de Est în SUA, Wheels for Reels.
Proprietarul final în acest caz nu va fi Eduard, ci un alt român din New York, care mai deţine şi un alt Oltcit, importat câteva luni în urmă din România. Acel exemplar are nevoie de mai multă muncă de la el. Acum, însă, Oltcit-ul din Polonia, într-o stare impecabilă, se va alătura colecţiei sale.
Deci, istoria acestui Oltcit din Polonia e pe cale să aibă parte de un nou capitol frumos, în care ar trebui să fie alintat cel puţin de aceeaşi grijă pe care a avut-o până acum, doar că o va avea într-un loc nou, în SUA, unde asemenea Oltcituri sunt adevărate extravaganţe.
Vezi mai jos un video, filmat în Polonia, cu acest Oltcit Club 11 RL.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter