Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Aceasta e noua Alfa Romeo Giulia SWB Zagato, probabil cel mai frumos automobil creat în Italia în ultimii ani

20 Decembrie 2022 - 16:14
Ilie Toma
Decenii la rând, italienii au tot fascinat lumea cu maşini desenate cu atâta iscusinţă, încât fermecau, inspirau viteză şi pasiune, transmiteau emoţie şi te făceau să le adori din prima secundă. De mulţi ani încoace, însă, asemenea lansări superbe sunt mai rare, fiind mai degrabă nişte zvâcniri sporadice, decât o regulă. Astăzi, însă, legendara casă de design Zagato, care a creat mai multe capodopere pentru Alfa Romeo în istoria sa, a lansat Alfa Romeo Giulia SWB Zagato, probabil cel mai frumos automobil creat în Italia în ultimii ani.
Dar maşina asta are o problemă uriaşă: e doar una. Adică la propriu, vorbim doar de un singur exemplar construit de cei de la Zagato, dacă nu se răzgândesc cumva cei de la Alfa Romeo, care par să fie amorfi în continuare. Deci, efectiv, cei de la Zagato au creat această Alfa Romeo cu mâinile lor, desenând-o şi producându-i caroseria şi habitaclul şi punând pe ea componente mecanice actuale de Alfa Romeo, la fel cum au mai făcut-o de multe ori în istorie. Doar că pe atunci, demult, producătorul italian obişnuia să fie de acord în asemenea experimente, iar dacă acestea aveau succes, ajungeau şi în producţia de serie, derulată în comun.
Maşina asta despre care vorbim azi, trebuia să fie aprobată încă în 2021, când Zatago propusese celor de la Alfa Romeo să marcheze împreună 100 de ani de colaborare cu un model frumos, eventual în ediţie limitată. Însă până şi din comunicatul de azi, înţelegem că Alfa Romeo n-a făcut decât să le zică celor de la Zagato că e o idee bună, dar s-o facă singuri, şi maxim ce pot primi sunt nişte schiţe şi dimensiuni, şi eventual componente. Aşa că acum Alejandro Mesonero, vicepreşedinte de design la Alfa Romeo, vorbeşte despre această maşină ca despre una creată de Zagato, la care Alfa Romeo „e fericită” că a putut ajuta un pic.
Aşadar, cei de la Zagato au trebuit să se descurce singuri. Iar cel mai bun lucru pe care au putut să-l facă e să găsească un cumpărător pentru o maşină, care ar fi construită într-un singur exemplar. E vorba de un colecţionar de Alfa Romeo din Germania, care a scris un cec în alb, practic, pentru ca Zagato să-i construiască maşina unicat. Nu ştim câte milioane a plătit, dar suma trebuia să acopere designul şi munca manuală a întregii case de design Zagato, plus un pic de ajutor şi componente de la Alfa Romeo. În schimb, acel colecţionat a primit probabil cel mai frumos automobil creat în Italia în ultimul timp, care are acte oficiale ale unui model construit de serie, de fabrică, doar că e o serie de 1 automobil, unicat absolut.
Substratul tehnic al maşinii vine de pe Giulia Quadrifoglio, şi face uz de o cutie manuală cu 6 trepte şi un legendar motor V6. Maşina a primit numele SWB, de la ampatamentul mai scurt, iar asta e din nou o nomenclatură pe care Zagato o practica şi-n istorie. Doar că, aşa cum spun dur cei de la Zagato la final „maşina asta a fost dezvoltată efectiv doar de către noi, cei de la Zagato, iar prezenţa emblemei Alfa Romeo pe capotă e doar cu rol descriptiv şi promoţional şi reflectă mai degrabă alegerea noastră de a ne inspira dintr-un model glorios din trecut, precum Alfa Romeo SZ, decât contribuţia celor de la Alfa Romeo”. E crud, dar adevărat, asta a ajuns Alfa Romeo, în zilele noastre, o emblemă cu rol descriptiv, care spune foarte multe despre ce a fost cândva şi mult prea puţin despre ce este astăzi.
Iar maşina — maşina e genială pur şi simplu în formele şi designul său. E mare păcat că e doar una singură. Doar poate s-o îndura Zagato şi germanul colecţionar să mai construiască măcar câteva, că la sigur s-ar găsi pasionaţi în lume pentru ele!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter