Accidentul de aseară de pe strada Grădina Botanică din Chişinău indică problemele grave de siguranţă la trecerile de pietoni din Moldova

11 Ianuarie 2023, 09:26
Redacţia PiataAuto.md
Încă un accident grav s-a produs ieri, la ora 16:52, pe una din trecerile de pietoni de pe strada Grădina Botanică, în locul unde ea trece în Lunca Bâcului. O femeie de 50 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită din plin pe trecerea de pietoni de o Toyota Corolla, condusă de un şofer de 60 de ani. Încă un accident cu un pieton decedat pe trecere, într-o avalanşă nemaivăzută de asemenea accidente, produse în ultimele săptămâni în Moldova. Însă accidentul de ieri indică mai mult ca oricare altul problemele grave de siguranţă la multe treceri de pietoni din Moldova.
Sursa foto: Facebook / grupul Accidente rutiere Republica Moldova

Accidentul de ieri s-a produs la o oră de trafic aglomerat, în condiţii de ploaie măruntă şi întuneric. Strada era deja iluminată, dar asfaltul ud şi ploaia reduce inevitabil din vizibilitate. Pietonul era îmbrăcat în haine închise. Toate astea reprezintă doar contextul în care s-a produs accidentul, nicidecum scuze pentru şofer, problema cea mai gravă fiind că acesta nu a încetinit în avans la o trecere de pietoni, în asemenea condiţii de vizibilitate rea, mai ales că pietonul începuse deja să traverseze, iar impactul a avut loc la limita dintre banda 2 şi banda 3, adică cea din mijloc şi cea din stânga. Iar aici, vine, de fapt acea mai mare problemă a acestor treceri de pietoni.
Foto: Imagine surprinsă de o cameră de bord cu câteva secunde înainte de impact, în care se vede pietonul, traversând pe trecerea de pietoni

Doar în această regiune avem două treceri de pietoni pe 6 şi 7 benzi (una din ele fiind într-o zonă cu spaţiu adiţional, tratată ca o bandă suplimentară uneori). Sunt treceri nesemaforizate pe un sector de drum ce iese dintr-o zonă rezidenţială şi merge spre o zonă industrială, mai pustie, respectiv drumurile late şi pustii de alte edificii de mai departe favorizează o viteză mai mare de deplasare şi încălcarea limitei legale. În aceste condiţii, pietonii sunt puşi să traverseze şase benzi consecutiv, câte 3 pe fiecare sens, pe o stradă circulată intens! Aceşti pietoni pornesc de pe trotuar şi nu ştiu cum vor ajunge de cealaltă parte a drumului, pentru că drumul e atât de lat şi mare, iar traficul atât de intens, încât abia ulterior când deja ai început a traversa, poţi vedea pe parcurs alte maşini cum opresc, sau cum nu opresc. Pietonii nu au nici măcar o insulă de siguranţă pe centru, deci efectiv dacă se pomenesc în calea unor şoferi iresponsabili, ei nu au nici măcar unde se feri, pentru a se proteja. În condiţii de vizibilitate rea, pietonii sunt văzuţi cu greu, şi de obicei mai aproape de banda pe care circuli, nu pe partea opusă, de exemplu. Aici nu există semafor cu buton, nu există vreun limitator de viteză, nu există nimic care să calmeze traficul înainte de aceste treceri. Sau eventual, trecerile să fie la alt nivel, de exemplu sub forma unor pasaje deasupra drumului!
Foto: Aşa arată aceste treceri de pietoni de pe strada Grădina Botanică spre Lunca Bâcului în condiţii de zi. Până şi ziua sunt multiple situaţiile de risc

În nicio ţară din UE nu vei vedea niciodată treceri de pietoni nesemaforizate şi neprotejate pe 6 benzi de circulaţie. Şi nu pentru că acolo şoferii ar fi diferiţi, ci pentru că din start, când admiţi o trecere de pietoni pe 6 benzi continue, nesemaforizată, implantezi un pericol enorm pentru vieţile pietonilor. Şi aceeaşi situaţie a valabilă şi pentru trecerile cu 4 benzi pe drumurile naţionale, cum e cea din Peresecina sau Măgdăceşti, unde s-au produs de curând de asemenea accidente mortale cu pietoni.
Foto: Imagine de la trecerea de pietoni din Măgdăceşti, de pe traseul M2, cu un alt accident letal, produs acum câteva zile

Principiul de siguranţă a pietonilor spune că trecerile nereglementate por exista doar pe drumuri cu câte o bandă pe sens, pentru a nu exista situaţii în care un şofer nu vede pietonul de pe banda de alături sau decide să depăşească. Dacă ai două benzi pe sens, atunci e nevoie de minim insulă de siguranţă, preferabil semafor sau măcar metode de încetinire a traficului. Dacă traficul e pe un drum prea intens circulat şi semaforul îl încetineşte prea mult, atunci construieşti fie subterană, fie pasarelă, unde pietonii pot traversa în siguranţă, fie deasupra drumului, fie în subterană.
Foto: Minim o insulă de siguranţă pentru drumurile mai late

Toate aceste măsuri înseamnă să faci încălcările imposibile sau cel puţin să minimizezi şansa lor. Dacă o încălcare se repetă cu sutele şi miile într-o zi, e deja un fenomen şi poţi blama şoferii, dar asta nu va spori siguranţa pietonilor. Soluţia e să proiectezi siguranţa, astfel încât să elimini toate aceste riscuri.
Foto: Poduri sau pasarele pietonale pot fi o soluţie, uneori, când nu se doreşte încetinirea traficului de pe un traseu aglomerat

Am solicitat poliţiei să ne spună viziunea sa despre existenţa unor asemenea treceri de pietoni şi să ne spună dacă a transmis vreodată solicitări şi propuneri de a rezolva aceste situaţii de risc. Ni s-a promis că instituţia va reveni cu un răspuns.
Foto: Trecere pietonală denivelată mai complexă, sub forma unui pod pietonal

Poate ar fi cazul ca autorităţile noastre, atât din Chişinău cât şi din întreaga ţară, să prevadă modificări la standardele admise pentru trecerile de pietoni şi să implementeze aceste modificări în amenajarea lor? Nu sunt modificări ce ar costa milioane sau zeci de milioane la fiecare intersecţie. Dar sunt modificări ce ar salva vieţi, iar vieţile sunt de nepreţuit.
0
4,721
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!