(VIDEO) Ce impresie de condus lăsa în testele din anul 1997 prima Toyota RAV4 electrică

23 Ianuarie 2023, 15:38
Redacţia PiataAuto.md
Într-un articol publicat ieri, vorbeam despre ingineria curioasă a primei Toyota RAV4 electrică, lansată încă în anul 1997, înainte până şi de lansarea primei generaţii de Prius. A fost un model atât de vizionar şi avansat ca tehnologie, încât până şi modelele electrice moderne, din zilele noastre, par să implementeze abia acum unele tehnologii de acum 25 de ani, de pe acea Toyota, cum ar fi pompa de căldură pentru încălzirea habitaclului. Ei bine, dar ce impresii lăsa acea Toyota RAV4 electrică în testele vremii? În arhive există un test al celor de la Top Gear, care arată elocvent impresia pe care acea maşină electrică japoneză o lăsa.
Jurnalista Michele Newman e cea care testase atunci RAV4 pentru Top Gear din epoca de dinainte de Clarkson, Hammond şi May. Maşina japoneză lăsa impresia că, în sfârşit, producătorii auto începuseră să ia în serios maşinile electrice.
Era, poate, prima maşină electrică ce nu arăta ca un ciudăţenie hidoasă, bună doar pentru a fi prezentată la saloanele auto, după care să se uite de ea. RAV4 EV arăta în sfârşit ca o maşină normală şi practică, utilizabilă în viaţa de zi cu zi, pe care chiar să-ţi doreşti să o descoperi şi să o deţii, dacă autonomia ei de 153 km ţi se potrivea.
E curios că maşina electrică era totuşi menţionată ca una grea, mai grea decât cea convenţională. Doar că un RAV4 normal pe atunci cântărea 1.270 kg, iar cel electric cântărea 1.580 kg. Deci, 300 kg în plus, dar, după parametrii zilelor noastre, maşina este chiar foarte uşoară.
O critică interesantă, adusă maşinii electrice, este faptul că ea ar fi decepţionantă prin lipsa sunetului în mişcare, care nu-ţi dă indicii despre viteza şi puterea pe care o dezvolţi. Sigur, asta e valabil şi azi, pentru toate maşinile electrice, dar în 1997 asta era impresia. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,288
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!