(VIDEO) Cum se strică un Hummer EV electric în offroad, în mijlocul deşertului, şi cum îşi revine după

24 Ianuarie 2023, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
În lumea noastră există tot mai multe SUV-uri şi pick-up-uri electrice, cu tracţiune integrală, iar dirijarea tracţiunii integrale prin soft la motoarele electrice poate fi, de fapt, mult mai eficientă în dozarea exactă a puterii şi turaţiilor necesare fiecărei punţi şi fiecărui electromotor, spre deosebire de motoarele cu ardere internă şi diferenţialele mecanice. Însă, se pare că Hummer EV, cel puţin într-un exemplar deţinut de un canal de YouTube din SUA, mai are probleme de fiabilitate. E a doua oară în doar câteva luni când maşina rămâne nemişcată şi refuză să mai înainteze, iar de această dată defecţiunea a survenit tocmai într-o zonă de offroad şi deşert, unde Hummer EV intrase pentru filmări.
După niţel chin în offroad, întâi şoferul maşinii a menţionat despre o problemă care se tot repetă, cu suspensia pneumatică. După ceva timp de aflare în poziţie ridicată, maşina începe a o coborî singură şi nu mai vrea să revină la poziţia iniţială, iar astfel nu se poate conta întotdeauna pe garda la sol mai mare. Iar pentru Hummer EV, care cântăreşte 4,3-4,4 tone la gol, asta înseamnă să poată rămâne suspendat şi să nu mai înainteze, sau cel puţin să zgârie ceva dedesubt.
Însă nu asta a fost problema care a lăsat maşina nemişcată, ci alta. După ce a continuat să mai experimenteze prin deşertul stâncos, şoferul a primit o notificare în plină coborâre pe stânci că regimul de condus cu o pedală nu e disponibil. Apoi maşina l-a informat că sistemul de tracţiune integrală nu mai e disponibil şi i-a recomandat să programeze o vizită la service.
Apoi i-a spus că acceleraţia e redusă şi i-a recomandat să conducă atent, doar că maşina nu reacţiona la apăsările pedalei de acceleraţie deloc.
Şoferul a încercat să o pună în poziţie de Parking, apoi din nou Drive, apăsând pedala de acceleraţie, dar maşina refuza să demareze, stând blocată pe stânci, în poziţie de coborâre.
Au urmat încercări de a opri maşini, de a deschide uşa şoferului pentru ca maşină să înţeleagă că şoferul a ieşit. După câteva încercări, maşina tot avea erori, dar a pornit cel puţin încet din loc. În lipsa tracţiunii integrale, a devenit o problemă să se iasă din zona pietroasă de deşert. Doar puntea spate oferea propulsie. Apropo, şi virarea punţii spate a intrat în regim de eroare. Aşa că a fost un adevărat chin să se iasă din acea depresiune, cu mai multe încercări nereuşite până maşina s-a văzut sus.
Şi, după ce maşina a ieşit la civilizaţie, iar şoferul său a făcut o pauză pentru a-şi lua o cafea, maşina şi-a revenit ca prin minune, toate erorile dispărând de pe bord. A rămas drept dovadă
doar un e-mail pe care Hummer l-a trimis proprietarului, în urma informaţiilor de diagnosticare pe care le-a primit de la maşină.
La final, youtuber-ul proprietar al camionului concluzionează că maşina e un offroader bun, atât timp când stă departe de offroad. Totuşi, problema de aici nu trebuie generalizată pentru toate maşinile electrice şi pare mai degrabă a fi una de soft la acest model sau de algoritmi care reacţionează la anumiţi senzori de suprautilizare a unor componente. Dat, totodată, dacă vorbim de o maşină ce-ar trebui să reziste dârz în offroad, lucrurile n-ar trebui să stea aşa. Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
1,299
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!