(VIDEO) Yara Birkeland, nava electrică transportatoare de containere condusă autonom şi construită în România, şi-a raportat cifrele după doi ani de operare

9 Iunie 2024, 21:40
Redacţia PiataAuto.md
Acum doi ani, scriam despre lansarea la apă în Norvegia a primei nave electrice transportatoare de containere, condusă autonom. E vorba de Yara Birkeland, o navă care a fost construită în România, la şantierul naval de la Brăila, de către cei de la Vard, după care a fost echipată cu tehnologia de condus autonom în Norvegia de către cei de la Kongsberg. Ei bine, acum, după doi ani de operare, compania Yara, deţinătoarea navei, a raportat cifrele înregistrate în acest răstimp.
Yara Birkeland a fost construită cu o capacitate de a transporta 106 containere la bord, având misiunea de a naviga cu ele pe o distanţă relativ scurtă, între fabrica Yara din Heroya şi portul Brevik, înlocuind astfel circa 50-55 de transporturi de camioane pe zi pe o distanţă de 15 km. Se preconiza că nava va călători cam o dată la două zile şi exclude total acel trafic de camioane din regiune.
Atunci când a fost inaugurată, nava a fost certificată la o capacitat de 120 TEU, deci 120 de unităţi echivalente cu un container de 20 de picioare, ca să specificăm ce înseamnă termenul de TEU în lumea maritimă. Greutatea purtată sau masa totală a încărcăturii oricăror sarcini aferente e de 3.200 tone.
Propulsia navei e una pur electrică, cu energia stocată în baterii reîncărcabile, ce însumează o capacitate de 7 MWh, cu o capacitate netă de 6,8 MWh. Nava e pusă în mişcare de două electromotoare Azipull de 900 kW, produse de Kongsberg, ceea e înseamnă 1.800 kW putere maximă sau 2.447 CP, cu peste 1.000 CP mai mult decât se anunţase în etapa iniţială. De asemenea, nava are şi două propulsoarele electrice de tunel, de 700 kW fiecare, instalate în zona prorei şi a pupei în construcţia inferioară a carenei, folosite pentru manevrarea în porturi.
Cu 1.800 kW putere de propulsie în linie dreaptă, nava electrică, condusă autonom, poate atinge o viteză maximă de 15 noduri, deci 27,78 km/h. Traseul său maritim are 11 mile nautice, adică 20,37 km.
Aşadar, în cei doi ani de operare, Yara Birkeland a adunat 175 călătorii efectuate, transportând 21.826 containere. Acum ritmul de navigare este de circa 2,5 călătorii săptămânal, nava transportând containere cu produse fertilizante pentru agricultură şi alte industrii.
Yara Birkeland are din prima zi de operare capacitatea de a fi condusă complet autonom şi ea a operat în acest mod până acum, bazându-se pe această tehnologie. Doar că permisiunea autorităţilor norvegiene a venit cu obligativitatea ca primii 2-3 ani să nava să aibă şi un echipaj de 3 persoane la bord, care să supravegheze procesul de navigare. În martie ea a fost lăsată să circule singură fiind urmărită de la distanţă. La finalul acestui an echipajul obligatoriu va fi redus la 2 persoane, după care anul viitor nava ar trebui să fie certificată pentru operare fără echipaj şi lăsată să funcţioneze singură deja. Mai mult ca atât, în acest an softul său va fi actualizat pentru a conţine şi inteligenţă artificială.
Iar cei de la Yara se declară absolut mulţumiţi după doi ani, atât de tehnologia navei şi de calitatea construcţiei sale, cât şi de impactul real în eliminarea emisiilor de CO2 pe care nava l-a adus. Experienţa e atât de bună, încât există deja în vizor şi proiecte viitoare mai mari.
Vezi mai jos şi un video publicat de norvegieni cu această navă electrică autonomă, construită la şantierul naval de la Brăila, care operează deja de 2 ani cu excelenţă în apele nordice.
1
12,991
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!