Un camion din Australia a pierdut o capsulă radioactivă mai mică de 1 cm din încărcătura sa, care a fost căutată pe o distanţă de 1400 km şi găsită

2 Februarie 2023, 17:41
Redacţia PiataAuto.md
Un caz cu totul bizar şi neverosimil s-a produs în Australia, unde un camion care înainta pe drumuri denivelate din interiorul ţării, a pierdut din transportul său o capsulă radioactivă, de doar 6 mm diametru şi 8 mm lungime. Pierderea a fost descoperită târziu, dar autorităţile au demarat o operaţiune amplă de căutare, pe o distanţă de 1.400 km, iar ieri au anunţat că au şi găsit capsula.
Capsula radioactivă conţine Cesiu-137 şi era destinată pentru un utilaj minier, folosit pentru scanarea rocilor cu raze roentgen. Camionul a venit la sediul minei Gudai-Darri la 12 ianuarie şi a fost încărcat cu mai mult obiecte de transportat, printre care şi capsula cu pricina. Incidentul a relevat faptul că în Australia regulile de transportare a materialelor radioactive sunt prea relaxate, orice companie putând obţine licenţa pentru asemenea transporturi după un curs obligatoriu de instructaj.
Camionul a parcurs un traseu de 1.400 km, în mare parte din zonele interne ale Australiei, unde drumurile sunt rele. Camionul a ajuns în oraşul Perth la 16 ianuarie, dar nimeni nu a observat pierderea decât la 25 ianuarie, când cei care au recepţionat transportul s-au apucat să-l descarce. Atunci au văzut că blocul din utilajul minier în care era instalată capsula era defectat, iar capsula din interior lipsea. A urmat anunţarea obligatorie a autorităţilor, iar agenţia australiană responsabilă de siguranţa nucleară a organizat o operaţiune de căutare. Problema e că trebuia căutat întregul traseu, iar obiectul căutării era o capsulă de doar 6 mm în diametru şi 8 mm în lungime.
Foto: Traseul de 1.400 km parcurs de camion. Sursa: BBC

Capsula de Cesiu-137 e radioactivă în forma în care a fost pierdută din camion, fără vreun recipient protector. Asta a permis folosirea senzorilor şi detectorilor de radioactivitate în căutarea agenţiei australiene.
Asemenea senzori au fost instalaţi pe un vehicul special, care a fost însoţit şi de alte vehicule într-un convoi, iar capsula a fost descoperită la 74 km sud de oraşul Newman, alături de autostradă, şi la circa 310 km de la mina de unde a pornit camionul ce o transporta.
Capsula a avea urme că a fost călcată de automobile, până când a fost aruncată alături de autostradă.
Expunerea lângă o asemenea capsulă, timp de o oră, echivalează cu 10 doze de scanări de raze X, primite de un corp uman, un nivel considerat periculos. Capsula a fost izolată în siguranţă şi preluată de experţii agenţiei guvernamentale australiene, dar acest caz a scos la iveală neglijenţa cu care pot fi transportate asemenea materiale radioactive periculoase în Australia şi reglementările învechite în acest capitol. Spre exemplu, amenda pentru încălcarea ce a dus acum la pierderea capsulei este de doar 1.000 dolari australieni, echivalentul a circa 715 dolari SUA. Cazul va fi în continuare investigat de autorităţi, dar atât experţii agenţiei, cât şi prim ministrul Australiei, au declarat deja că e nevoie urgentă de reglementări actualizate în acest domeniu.
0
8,234
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!