Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum erau promovate camioanele româneşti DAC 6x6 şi capacităţile lor de înaintare într-un reportaj de cândva

9 Februarie 2023 - 21:09
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele româneşti DAC, cu tracţiune 6x6 au fost printre cele mai reuşite produse pe care le-a creat fabrica din Braşov în întreaga sa istorie. Iniţial au fost dotat cu un motor mai puţin fascinant, apoi a venit şi opţiunea unui motor diesel V8 românesc, dar cele mai impresionante au fost capacităţile lor de înaintare, cu o geometrie excelentă a punţilor. Şi apropo, aceste camioane DAC 6x6 au fost aproape integral un produs românesc, de la ingineria punţilor la forma cabinei.
Istoria lor detaliată am descusut-o mai demult într-un articol dedicat, iar în video-ul de mai jos e un reportaj din vremurile de demult, în care aceste camioane îşi demonstrează capacităţile. Autorul care a publicat acest video menţionează că ar fi din perioada anilor 80, dar noi avem impresia că e un reportaj realizat un pic mai devreme, în perioada anilor 1976-1979, atunci când aceste camioane abia se lansaseră.
Cele două camioane din reportaj pare a fi încă prototipuri pre-producţie, neavând încă sigla DAC pe ele, fiind marcate doar cu emblema fabricii Autocamioane Braşov. În reportaj apar trei prototipuri numerotate cu 101, 102, 103. Premiera oficială a primului camion DAC din această serie a avut loc în 1977, dar iniţial el era un model pur militar, iar pentru publicul civil a devenit mai cunoscut prin 1979, când a fost dus la o expoziţie de camioane la Plovdiv, Bulgaria, şi a câştigat media de aur acolo. Tocmai de asta spunem că un asemenea reportaj avea sens să fie realizat fie cu maxim un an înainte de startul producţie, fie maxim în anul 1979, sau oricând în acest interval.
Un fapt e absolut cert, însă. Camionul a fost unul cu adevărat bun, şi cu o cută de inginerie proprie mult mai mare decât modelele anterioare cu emblemă Roman. Şi, chiar dacă reportajul de mai jos are o alură specifică vremii, camioanele înaintează cu adevărat prin râuri şi pante abrupte, demonstrându-şi capacităţile.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter