Pentru că în Moldova există tot mai multe maşini electrice şi hibride, ASP vrea să instituie plăcuţe verzi pentru ele

10 Februarie 2023, 09:22
Redacţia PiataAuto.md
Agenţia Servicii Publice (ASP) din Moldova a anunţat că, deoarece maşinile electrice şi hibride sunt tot mai populare în ţară, vrea să încurajeze şi mai mult achiziţia unor asemenea automobile prin distingerea lor în trafic cu plăcuţe de înmatriculare cu simboluri de culoare verde, în loc de cea standard, neagră. ASP a mai anunţat câte automobile hibride şi electrice sunt deja înmatriculate în Moldova, şi a anunţat şi când ar putea fi implementate noile plăcuţe verzi.
Astfel, la sfârşitul anului 2022 în Republica Moldova erau înmatriculate 1.973 vehicule electrice în total, de toate vârstele şi tipurile de caroserie care se supun înmatriculării. Vehiculele hibrid sunt mult mai multe, cuantificând 31.643 exemplare. Doar pe parcursul anului 2022 numărul de maşini electrice înmatriculate a crescut de la 1.132 vehicule la 1.973, deci creşterea efectivă într-un an a fost de +841 maşini electrice. Cifra maşinilor hibride a crescut de la 26.265 vehicule la sfârşitul anului 2021 până la 31.643 la finele lui 2022, deci o creştere efectivă de 5.378 automobile.
Trecerea la plăcuţele de înmatriculare de culoare verde este specificată într-un proiect de modificare a legii nr. 139/2018, cu privire la eficienţa energetică, elaborat de guvern şi trimis în parlament pentru aprobare. Doar după aprobarea acestui proiect de parlament vor fi aplicate şi plăcuţele verzi. Există şi o inexactitate în comunicatul celor de la ASP, aceştia fac referire şi la maşini electrice, şi hibride când motivează decizia, dar stipulează plăcuţele doar pentru electrice. Respectiv, i-am contactat să aflăm dacă plăcuţele verzi vor fi aplicate numai maşinilor electrice sau şi hibridelor. La telefon, cei de la ASP n-au putut să ne răspundă la întrebare, şi ne-au cerut să le expediem o solicitare în scris. Când vom primi un răspuns, vom include un update mai jos, în această ştire.

UPDATE 13:17: ASP ne-a comunicat că proiectul prevede aplicarea plăcuţelor verzi doar pentru maşinile pur electrice, nu şi cele hibrid sau plug-in hibrid.
1
2,567
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!