(VIDEO) Un belgian a cumpărat 50 de tancuri Leopard în 2014, le-a pus la păstrare în depozit şi acum vrea să le vândă mai scump guvernului

5 Februarie 2023, 11:23
Redacţia PiataAuto.md
Ştirea asta ar putea să ne amintească multora dintre noi de alta recentă, în care un britanic a cumpărat în 2015 tocmai 200 exemplare noi de Land Rover Defender, înainte de scoaterea din producţie, le-a stocat în depozitele sale şi acum le vinde la preţuri exorbitante. Doar că de această dată vorbim de un cetăţean belgian, pe nume Freddy Versluys, care a cumpărat în 2014 tocmai 50 de tancuri vechi Leopard 1 şi le-a pus la păstrare în depozitul său privat dintr-o regiune rurală a Belgiei, iar acum vrea să le vândă guvernului belgian, pentru ca acesta să le poată dona Ucrainei drept ajutor.
Belgianul a ieşit într-o dispută publică în Belgia cu ministra apărării, Ludivine Dedonder, acuzând-o că Belgia nu ajută deloc Ucraina cu tancuri. Ministra a răspuns că Belgia nu are tancuri extra, pe care le-ar putea dona, indicând alte forme de ajutor pe care ţara sa le-a acordat. Atunci Freddy Versluys a indicat spre cele 50 de tancuri din depozitele sale, care ar putea fi cumpărate de guvern şi trimise drept ajutor, şi a invitat presa din Belgia în depozitul său, pentru a arăta tancurile Leopard 1 care stau acolo.
Toată istoria e şi mai curioasă, întrucât toate cele 50 de tancuri sunt deţinute de Freddy Versluys ca cetăţean privat, persoană fizică. Am putea să ne întrebăm cu toţii cum poate ajunge un om să deţină un deţină un întreg depozit de tancuri, iar răspunsul e că în 2014 Freddy Versluys a participat la o licitaţie a armatei belgiene, care scosese la vânzare aceste tancuri vechi. Atunci el le-a cumpărat pe toate la un preţ total de 2 milioane de euro. Respectiv, acum Freddy Versluys propune armatei belgiene să-i vândă tancurile înapoi, dar deja nu la 2 milioane de euro, ci la preţuri mult mai mari.
Freddy Versluys e şi acţionar şi CEO al două companii din domeniul apărării, cu domenii de activitate precum lucrări de mentenanţă la tehnica militară, producţie de senzori şi alte produse sau servicii aferente. Respectiv, propunerea lui de acum către ministra apărării din Belgia este nu doar să vândă aceste tancuri vechi, ci să le readucă la o stare de funcţionare, în care ele să fie capabile de luptă, or, în starea în care sunt păstrate, ele n-ar putea ieşi pe câmpul de luptă.
Ministra din Belgia a anunţat public că Freddy Versluys vrea preţuri cosmice pentru tancurile sale, de până la 500.000 euro per bucată, ceea ce ar însemna că pe 50 de tancuri guvernul ar trebui să plătească 25 de milioane de euro, faţă de cele 2 milioane, cu cât le-a vândut în 2014. Freddy Versluys se apără, însă, spunând că el nu a anunţat un asemenea preţ ministerului apărării, dar că preţul ar putea varia de la câteva sute de mii de euro per tanc până la 1 milion de euro per tanc, însă acest preţ ar include şi lucrările de reanimare şi reechipare pentru luptă, pe care compania sa le-ar efectua, pregătindu-le de livrare. El spune că înlocuirea sistemului de tragere costă 350 mii euro per tanc, înlocuirea azbestului într-un motor costă 75 mii euro şi tot aşa, lucrările necesare pot face ca preţul fiecărui tanc să varieze foarte mult, până spre 1 milion de euro în cazul celor mai mari volume de lucrări. Totuşi, un fapt e cert, Freddy Versluys crede că a găsit momentul potrivit să profite de cele 50 de tancuri pe care le are stocate în depozitul său.
Vezi în video-ul de mai jos cum arată depozitul său de tancuri din Belgia.
0
18,944
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!