(VIDEO) Acesta e un camion electric de 97 tone din Australia, care a parcurs 1,3 milioane km cu un motor diesel până la conversie, iar acum foloseşte baterii schimbabile

10 Martie 2023, 14:24
Redacţia PiataAuto.md
Acum un an, vorbeam despre un camion electric Scania de 64 tone, care opera în Suedia, unde limitele de greutate sunt mult mai mari pentru camioane. Australia, însă, are limite dus şi mai sud, fiind renumită pentru camioanele sale uriaşe, uneori chiar cu mai multe remorci. Camionul de azi e unul cu masă totală de 97 de tone şi e propulsat electric. Ipostaza electrică, însă, e a doua viaţă pentru el, pentru că în primii 10 ani de exploatare a parcurs 1,3 milioane de kilometri cu un motor diesel. Şi acum nu doar că a devenit electric, dar are baterii uriaşe, pe care şoferii nu trebuie să le încarce cu orele, pentru că ele sunt schimbabile uşor
Ideea unor asemenea camioane electrice a început a fi implementată de curând în Australia de o companie numită Janus Electric. Aceştia au conceput un sistem de propulsie electrică pentru camioanele mari, cu greutate totală de 90 tone de şi mai mult, iar sistemul lor poate fi instalat practic pe orice model de camion. Fondatorul companiei spune că e foarte logic să instalezi acest sistem atunci când motorul diesel a ajuns deja la reparaţii capitale costisitoare, cum s-a întâmplat în cazul camionului din imagini, care a parcurs întâi 1,3 milioane de kilometri cu propulsorul său diesel anterior.
Acum, cu noul electromotor, camionul a obţinut o a doua viaţă, şi poate să mai ruleze cu uşurinţă şi încă 2 milioane de kilometri şi mai mult. Inginerii spun că electromotoarele lor pot rezista 2 milioane de km şi mai mult, pentru că sunt protejate de soft de suprasolicitări. La fel e şi cu cutia de viteze, care e ferită de şocurile obişnuite şi-şi lungeşte astfel termenul de exploatare.
Astfel, sistemul de propulsie presupune un electromotor mare, de 720 CP, cu o forţă şi un cuplu maxim comparabil cu cel al unui motor Volvo diesel de 16 litri. Pentru că acest motor operează la tractarea unui camion de 90 tone şi mai mult, e nevoie de o cutie de viteze, pentru a asigura cuplul uriaş necesar pornirilor în pantă. Astfel, se optează pentru o cutie automată, care schimbă treptele cam în acelaşi regim de turaţii ca şi la un motor diesel.
Atunci când se scoate motorul diesel cu toate componentele auxiliare, inclusiv sistemul de eşapament, se scos cam 3,5 tone, spun creatorii acestor camioane. În loc, se pun cam 4,5 tone, cu tot cu baterii. Deci e circa o tonă în plus de masă proprie, şi doar atât. La 97 tone masă totală, nu e foarte mult.
Cel mai curios lucru e că bateriile sunt concepute astfel, încât să poată fi uşor demontate şi înlocuite cu altele. Astfel, cei de la Janus au staţii de schimbare a bateriilor în Australia, iar şoferii de camioane pot intra acolo, pentru a le schimba timp de câteva minute cu altele deplin încărcate. Desigur, bateriile pot fi încărcate şi în regim normal, dar schimbul lor e mult mai rapid, chiar mai rapid decât alimentarea cu diesel uneori. Cei de la Janus spun că în curând vor implementa staţii automatizate de schimb, unde fiecare schimb va dura sub 1 minut. E un concept folosit şi de producătorul de maşini electrice Nio în unele ţări.
Camionul primeşte două blocuri de baterii, în ambele părţi, unde erau poziţionate anterior rezervoarele. Fiecare bloc are 620 kWh de energie, deci peste 1,2 MWh în total! Un set de baterii cântăreşte 2,08 tone, deci cam 4,16 tone în total. Autonomia oferită de aceste baterii, cu greutatea camionului de 97 tone, e de 400-600 km, în ciuda aerodinamicii de cărămidă. Bateriile, apropo, nu sunt vândute, de obicei, ci oferite ca serviciu, pe bază de abonament, astfel schimbul lor fiind uşor şi pentru producător, şi pentru şofer.
Cei de la Janus spun că la preţurile Australiei, rularea pe propulsie electrică înseamnă 60 cenţi australieni per kilometri, în timp ce dieselul impune 1 dolar pe kilometru. Şi apoi, Australia importă 95% din dieselul folosit în ţară, dar are abundenţă de resurse proprii pentru energie solară şi eoliană, prin urmare folosind electricitate în transportul camioanelor, nu mai importă diesel, ci foloseşte potenţialul propriu de energie.
Conversia unui asemenea camion costă circa 150-170 mii dolari australieni, ceea ce ar însemna cam 93-105 mii euro. În acest preţ nu sunt incluse bateriile, care sunt oferite pe bază de abonament, cum spuneam, dar australienii spun că beneficiul economic final pentru operatorul de camioane este simţitor, nemaivorbind de lipsa de emisii. Iar Australia e într-adevăr într-un avânt imens de dezvoltare a energiei regenerabile, mai ales solare şi eoliene, şi ar putea ajunge în doar câţiva ani la capacitatea de a-şi produce aproape complet toată electricitatea prin metode regenerabile.
Vezi în video-ul de mai jos mai multe despre camionul electric de 97 tone şi despre ideea australienilor de a converti la electricitate până şi asemenea camioane care au parcurs deja peste 1 milion de kilometri.
0
25,160
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!