(VIDEO) Cum sună şi cum se conduce noul Royal Enfield Scram 411, o motocicletă scrambler cu preţ mai mic de 5 mii euro

17 Martie 2023, 12:31
Redacţia PiataAuto.md
Royal Enfield e unul din cei mai vechi producători de motociclete şi unul din puţinii actuali care păstrează preţuri foarte accesibile pentru modelele sale şi totodată spune încăpăţânat că nu vrea să producă motociclete electrice. Cândva o companie britanică, astăzi Royal Enfield are şi sediul central, şi producţia în India. Iar de curând producătorul a lansat o nouă motocicletă scrambler, Royal Enfield Scram 411, cu un preţ de sub 5.000 euro în SUA. În Marea Britanie, preţul e de 4.600 lire, iar în India, noua motocicletă se vinde cu un preţ de-a dreptul incredibil, echivalentul a circa 2.400 euro! Cât de bun poate fi un scrambler atât de accesibil, deci?
Pasionaţii de motociclete probabil ştiu, dar pentru toţi ceilalţi vom spune că scrambler, la origini, e o categorie de motociclete cu care să poţi ieşi de pe asfaltul obişnuit al străzii pe acolo unde nu mai sunt drumuri şi să-ţi poţi face de cap un pic prin nisip, prundiş, cărări bătătorite sau alte tipuri de drumuri grele. Nu e la fel de avansată ca o motocicletă de aventură, sau una de offroad, dar totuşi trebuie să poată merge prin asemenea teren. Totuşi, pentru că cerinţele faţă de un scrambler sunt mai mici, iar oamenii care le deţin le cumpără de obicei mai mult pentru stilul vizual, la fel ca şi SUV-urile cu tracţiune faţă în cazul maşinilor, majoritatea producătorilor creează modele scrambler pe baza modelelor de stradă, eventual a cafe racer-elor. Iar asta înseamnă că ele sunt uneori prea grele şi nu foarte adaptate pentru aventuri avansate în offroad. Royal Enfield, însă, a mers pe altă cale.
Noul Scram 411 e creat pe baza lui Hymalayan, o motocicletă de aventură cu care Royal Enfield se mândreşte foarte mult, mai ales că modelul a reuşit să ajungă acum un an şi Polul Sud, în Antarctica. Se pare că generaţia precedentă a lui Hymalayan avea probleme de rezistenţă a cadrului său, format din două componente, care se rupea. Noua generaţie, însă, are un cadru similar, dar sudat prin tehnologii nou, care au rezolvat această problemă. Şi tocmai de asta, cei de la Royal Enfield au ales să folosească Hymalayan pentru un Scrambler.
Noua motocicletă are o mulţime de protecţii metalice adevărate, nu doar de decor, fixate direct de cadru. Motorul nu e foarte puternic, pentru a păstra simplitatea. Are 1 cilindru, în 4 timpi, şi dezvoltă 24,3 CP şi 32 Nm, scoşi din 411 cm cubi, de unde şi denumirea de Scram 411. Motorul e răcit cu aer, beneficiind şi de injecţie electronică.
Aşadar, e o putere comparabilă cu motocicletele mai simple, dar superbe, din anii 70. Motorul nu sună tocmai profund, cu ton de bariton, dar are un cuplu mare în prima jumătate a plajei de turaţii, iar simplitatea sa păstrează toată ecuaţia la un nivel accesibil.
Un youtuber din Canada a reuşit să exploreze de curând acest noul Royal Enfield Scram 411, într-un review foarte avizat şi profund. Se poate auzi cum sună acest motor simplu, dar se poate vedea şi cum înaintează noua motocicletă în cele mai diverse scenarii, inclusiv prin nisipuri adânci şi dificile.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
1,498
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!