Cea mai puternică turbină eoliană din lume, pusă în funcţiune în Danemarca, a atins capacitatea sa maximă

4 Aprilie 2023, 13:41
Redacţia PiataAuto.md
În luna ianuarie a acestui an, informam că primul exemplar al celei mai puternic turbine eoliene din lume, Vestas V236-15.0 MW, fusese transportat şi instalat în parcul eolian de testări Osterild din Danemarca, acolo unde modelele noi de turbine sunt puse în funcţiune într-o perioadă de teste, pentru a le fi verificaţi parametrii în viaţa reală şi a fi omologate. Ei bine, între timp cea mai puternică turbină eoliană a fost pusă în funcţiune, permiţându-i-se gradual să ajungă la capacitatea pentru care a fost proiectată. Acum, danezii anunţă că turbina a demonstrat pe viu că poate produce 15 MW de putere.
Turbina are un rotor de 236 metri în diametru, ceea ce-i asigură o suprafaţă acoperită de captare a vântului de 43.743 metri pătraţi, cea mai mare din lume. Palele elicelor au 115,5 metri lungime, tocmai de asta şi transportul lor către locaţia de instalare a fost o operaţiune complexă logistic.
Înălţimea acestei turbine eoliene e de 280 metri, fapt care o plasează pe primul loc în lume şi la acest capitol.
Danezii spun că după testele efectuate acum şi parametrii ei de viaţă reală, turbina va fi omologată drept capabilă să producă 80 GWh de electricitate anual. Pentru comparaţie, întreaga Republica Moldova a consumat în anul 2021 (datele pentru 2022 încă nu există) o cantitate totală de 4.212 GWh de electricitate. Deci, teoretic, electricitatea a doar 53 de turbine de acest fel din Danemarca ar putea asigura cantitatea de electricitate consumată de întreaga Moldova. La nivel european, danezii menţionează că energia unei singure turbine e capabilă să asigure electricitatea pentru 20.000 gospodării, judecând după un consum anual mediu de 4.000 kWh per gospodărie.
Noua turbină daneză Vestas de 15 MW a fost deja contractată pentru mai multe parcuri eoliene majore. Titlul de cea mai puternic turbină eoliană din lume nu-i va aparţine pentru foarte mult timp, or, deja au fost anunţate turbine mai puternice în dezvoltare de la alţi producători, care vor fi lansate în viitorul apropiat.
3
36,644
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!