Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a lui Melkus RS 1000, maşina supranumită Lamborghini din blocul estic, cu motor în 2 timpi

6 Aprilie 2023 - 21:28
Ilie Toma
Maşinile construite cândva în blocul estic au fost preponderent orientate spre accesibilitate şi practicism, pentru că, atunci când o familie putea visa la un singur automobil care să le facă pe toate, nu prea mai era loc de maşini exotice. Au existat şi limitări tehnice, Germania estică, spre exemplu, mizând foarte mult timp doar pe motoare în doi timpi. Şi în acest context, e aproape de necrezut că a putut exista o maşină cu un design inspirat de Lamborghini, cu uşi cu deschidere de tip foarfecă şi cu motor poziţionat median, ca la un adevărat supercar! Doar că maşina asta, numită Melkus RS 1000, fiind construită în Germania de Est de cândva, avea tot un motor în doi timpi montat acolo!
Şi denumirea de RS 1000 reprezintă, de fapt, o sugestie despre cilindreea acestei maşini, de doar 1.000 cm cubi. De fapt, ca să fim mai precişi, motorul avea 992 cm cubi, în 3 cilindri. Unii ar putea să intuiască deja despre ce motor e vorba. E acelaşi motor care se punea şi pe Wartburg 353, unul din cele mai răspândite modele din fostul bloc estic.
Maşina a fost creată de Heinz Melkus, un pasionat de maşini din oraşul Dresda, care visa să se facă pilot de curse de mic. După al doilea război mondial, acesta a reuşit să salveze un camion din mica afacere a tatălui său şi a lucrat o perioadă şofer pe acel camion, devenind ulterior instructor auto şi fondându-şi propria şcoală. În 1951, acesta îşi construise prima maşină de curse cu propriile mâini şi începuse a concura în competiţiile din Germania de Est. Au urmat maşini de Formula 3 şi Formula Junior, construite de el în atelierul de lângă şcoala auto unde muncea.
Foto: Maşină de competiţie, construită de Melkus în 1959

Ideea de a construi o maşină proprie omologată pentru drumurile publice i-a venit în 1963, după ce a observat un Lotus pe un circuit într-o competiţie sportivă. Dar, într-o ţară comunistă, nu putea să construiască pur şi simplu o maşină care să-i fie omologată, aşa că a avut nevoie de susţinerea celor din asociaţia de motorsport ADMV, care să depună o solicitare la comitete şi ministere, motivând intenţia cu celebrarea aniversării a 20 de ani de la fondarea Germaniei de Est. Autorităţile i-au delegat în 1968 o întreagă echipă de la universităţi tehnice şi de la fabrica din Eisenach pentru a participa la acest proiect.
Între timp, în 1966 apăruse Lamborghini Miura, o maşină cu design senzaţional, care făcuse furori şi graţie amplasării mediane a motorului său. Şi n-am greşi să spune că Melkus RS 1000 s-a inspirat niţel din acel Lamborghini, or, altfel nu şi-a fi câştigat porecla de Lamborghini al blocului estic. Dar, elemente de inspiraţie se pot vedea şi de pe Ford GT40 sau Porsche 904 Carrera GTS.
În fine, în 1969, maşina fost gata. La baza ei a stat un şasiu modificat de Wartburg 353, construcţia originală a cadrului fiind ranforsată pentru a avea o rigiditate torsională mai bună. Suspensia spate a rămas identică celei de pe Wartburg, însă cea din faţă a fost înlocuită cu una cu dublu braţ. Frânele au fost lăsate iniţial cu tamburi, însă în scurt timp au fost înlocuite cu cele cu discuri de la Polski-Fiat 125p, iar apoi pe discurile de frână care deveniseră deja disponibile şi pe Wartburg 353.
Motorul de Wartburg a primit trei carburatoare şi un sistem de eşapament diferit. În rezultat, motorul de Wartburg, care în 1969 dezvolta deja 50 CP pe sedanul ştiut de toţi, pe Melkus RS 1000 ajungea la 70 CP şi 117,7 Nm. Cutia de viteze avea 5 trepte, fiind modificată substanţial pe baza celei de la Wartburg. Propulsorul, apropo, era instalat longitudinal înaintea axului spate.
Maşina era relativ uşoară, de 850 kg, având caroseria făcută din fibră de plastic ranforsată. Acceleraţia, însă, era de peste 13 secunde până la prima sută, or, motorul de 1,0 litru, cu tot cu ajustările făcute, nu putea scoate mai multă putere.
Aşa că Melkus a recurs la mărirea cilindreei la 1.119 cm cubi, fapt care a sporit cuplul cu 10 Nm, dar a lăsat puterea nemodificată. A apărut şi o versiune de curse, însă, cu cilindreea mărită, care fusese adusă la 90 CP şi care era cu circa 100 kg mai uşoară, datorită jantelor din aliaj de magneziu şi altor elemente de construcţie uşoară. Acea maşină de curse putea atinge deja 200 km/h cu motorul său de 3 cilindri şi 2 timpi.
Melkus a produs maşinile în număr mic, pentru că modificările pe care le făcuse însemnau multe piese specifice şi asamblări manuale. Din 1969 până în 1979, a produs doar 101 exemplare.
Heinz Melkus a continuat să mai conceapă maşini pe durata anilor 80, însă toate în versiuni de motorsport. În decembrie 1989, după căderea zidului Berlinului, Melkus a semnat un contract cu BMW pentru a înfiinţa primul dealer BMW în Dresda. Compania a fost administrată de fiii săi în anii 2000, după care a fost vândută în 2006, dar mai continuă să existe şi azi cu numele de BMW Melkus.
Peter Melkus, unul din fii, a creat un succesor al lui RS 1000 în anul 2009, numit RS 2000, creat pe baza unui Lotus, dar proiectul a fost închis în scurt timp. Astfel, Melkus RS 1000, cei din anii 60-70, a rămas a fi singurul model de importanţă majoră a acestei companii şi totodată a fost singurul model sport, cu siluetă de supercar, din întregul fost bloc estic.
Astăzi puţine dintre cele 101 maşini produse mai există, dar la ultimele întâlniri ale pasionaţilor, iniţiate de fraţii Melkus, au venit circa 50 de exemplare. Acestea sunt rar tranzacţionate, dar când apar în vânzare, preţurile sunt, de obicei de peste 90-100 mii euro, la cât de rare sunt.
Vezi mai jos şi un video de la o ultimă asemenea întâlnire, unde exemplarele Melkus pot fi văzute şi auzite în vremurile contemporane. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter