(VIDEO) Un şofer din Chişinău spune că doar el pare să fi învăţat regulile de circulaţie, faţă de 17 alţi şoferi care încalcă în timp ce el stă la semafor

7 Aprilie 2023, 08:58
Redacţia PiataAuto.md
Un şofer din Chişinău a publicat imagini surprinse de camera sa de bord la un semafor din Chişinău, acolo unde bulevardul Iurie Gagarin derivă în bulevardul Decebal. Semaforul e plasat acolo unde trafic e delimitat deja în trei benzi care se deplasează spre dreapta, spre Decebal, şi, pe lângă culoarea roşie standard, are şi o săgeată verde adiţională spre dreapta. Şoferul a oprit la semafor de pe banda din mijloc şi, fiind convins că de pe banda sa nu se poate continua deplasarea spre dreapta, a staţionat în aşteptarea culorii verzi, în timp ce şoferii de alături au continuat cu toţii deplasarea.
Încălcarea pe care au efectuat-o majoritatea din cei 17 şoferi surprinşi constă în faptul că nu au oprit la semafor, înainte de a continua deplasarea în baza săgeţii verzi, or, regulamentul de circulaţie rutieră stipulează asta. Totuşi, şoferul autor al filmării staţionează şi nu înaintează, sugerând că cei de pe banda din mijloc şi stânga n-ar avea dreptul deloc să continue înaintarea spre dreapta, în baza săgeţii.
Prezumţia sa e adevărată atunci când deplasarea spre dreapta e permisă doar de pe banda dreaptă, de exemplu, sau atunci când există semafoare dedicate fiecărei benzi, aşa cum se întâmplă la intersecţia străzii Mioriţa cu şoseaua Hânceşti. Aici, însă, toate benzile circulă obligatoriu spre dreapta şi există doar un singur semafor care le dirijează pe toate. Poate suna ca o surpriză, dar regulamentul de circulaţie rutieră nu are un punct care să specifice vreo interdicţie în acest caz sau să stipuleze că deplasarea ar trebui făcută doar de pe banda dreapta. Regulamentul spune, de fapt, că deplasarea trebuie făcută doar în direcţia indicată de săgeată, ceea ce aici se întâmplă oricum de pe toate trei benzi de aici, menţionând excepţia care se aplică atunci când semafoarele sunt aplicate deasupra fiecărei benzi. Sigur, cu oprire, cedare trecere şi asigurare.

UPDATE 09:52: În regulamentul de circulaţie rutieră există punctul 58.4, cu câteva alineate mari, toate în acelaşi punct, care stipulează că deplasarea spre dreapta în acest caz, sau spre stânga în cazul săgeţii spre stânga, se poate face doar de pe banda extremă drepta, sau stânga, după caz.

UPDATE 09:58: Deplasarea înainte în baza săgeţii verzi pe fundal negru înainte se poate face de pe toate benzile. Oare n-ar fi cazul să se considere aici deplasare înainte, dacă tot semaforul e amplasat după bifurcarea drumului şi efectiv după el se continuă deplasarea în direcţia drumului?
Vezi toată situaţia în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online
0
17,649
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!