(VIDEO) Un camion electric Scania de 66 tone face curse într-o mină din Norvegia şi a descoperit că aproape nu are nevoie să-şi încarce bateriile

31 Mai 2023, 20:09
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproape 3 luni, Scania anunţa că a pus în operare cel mai mare camion electric din Norvegia, cu o masă totală de 66 tone împreună cu remorca sa, dintre care 35 tone erau sarcina utilă estimată iniţial. Atunci Scania spunea că, tehnic vorbind, camionul admite o masă totală de până la 74 tone, însă pentru exploatarea din mină se convenise încărcarea sa până la 66 tone. Acum, după 3 luni de exploatare în care acest camion a fost condus de şoferi în ture, inclusiv dintre cei mai sceptici şi mai vârstnici, au ieşit la iveală cifre interesante şi neaşteptate.
În primul rând, şoferii au tot mărit încărcarea până când în loc de 35 de tone de roci de var au ajuns să încarce în regim normal 40 de tone de roci, deci 40 de tone se sarcină utilă. În al doilea rând, chiar şi şoferii vârstnici, care au privit sceptici la început acest camion, înrolat la munca din condiţiile dure ale unei mine, s-au convins că acest Scania electric e mai plăcut în condus şi exploatare decât ar fi aşteptat, datorită silenţiozităţii, lipsei vibraţilor şi a plăcerii totale în condus.
Dar cea mai importantă şi neaşteptată descoperire pe care au făcut-o aceştia ţine de timpul de încărcare. Iniţial, în lina martie, când scriam despre acest camion, spuneam că el va transporta rocile de var din mină spre un port maritim, făcând un traseu de puţin peste 20 km într-o direcţie. Pentru el a fost amenajată o priză cu o putere de 130 kW în port, dar regimul lui de lucru presupune efectuarea a circă 10 curse pe zi, cu încărcarea şi descărcarea benelor, deci nu prea rămâne timp de stat la priză, maxim pentru 1-2 sesiuni scurte în timp de 24 ore. Doar că şoferii care exploatează acest camion Scania au descoperit că el nici nu prea are nevoie de a sta la priză să-şi încarce bateriile.
Secretul e în altitudinea la care e situată mina — 250 metri deasupra nivelului mării — şi în faptul că acestea coboară încărcat la circa 70 tone greutate totală, şi urcă gol, cântărind doar vreo 30 tone cu tot cu remorcă. În traseul său de 20 km spre port, camionul e într-o coborâre aproape continuă, şi reuşeşte să încarce 8-10% din capacitatea totală a bateriei sale, capacitate care e egală cu 300 kWh. Deci, într-o coborâre cu benele încărcate, camionul nu doar că nu consumă nimic, ci pune în baterii circa 24-30 kWh de electricitate.
Autonomia declarată a camionului de 66 tone e de circa 250 km cu ipostaza sa cu baterie mare mare, de 468 kWh, ceea ce înseamnă că fiind plin ar consuma cam 187 kWh/100 km în mediu, încărcat. În acest caz el urcă o diferenţă de 250 metri în altitudine, dar o face gol, la nici jumătate din masa sa totală admisă. Prin urmare putem estima un consum de circa 160-190 kWh/100 km. Pentru cei 20 km parcurşi, asta înseamnă că are nevoie de circa 32-38 kWh de electricitate. Şi aici se includ exact acei 24-30 kWh de electricitate pe care camionul i-a pus la coborârea plin, plus alţi doar circa 8 kWh în plus, efectiv consumaţi pe un traseu dus/întors. Aşa că, în mare parte, camionul reuşeşte să-şi ia energia necesară propulsiei datorită potenţialului de masă şi gravitaţiei şi încarcă rar la priză, doar pentru a mai pune câţiva kWh necesari în plus. Dar, în esenţă, acest camion a ajuns să meargă aproape gratis, la fel cum se întâmpla şi cu un camion minier de talie mare, electro Dumper, dintr-o mină din Elveţia. Doar că acolo diferenţele de nivel erau mai mari, diferenţa de tonaj dintre ipostaza încărcat şi descărcat era la fel mai mare şi întreg camionul a fost proiectat într-un singur exemplar cu acest gând din start. În cazul acestui camion Scania efectul obţinut a fost mai degrabă unul advers, cu un camion obişnuit, de serie, pentru drumuri publice.
Vezi mai jos o parte din impresiile relatate de cei şoferii care au exploatat acest camion Scania.
1
56,515
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!