Cea mai puternică turbină eoliană din lume e în proces de instalare în China, fiind pe cale să marcheze un nou record mondial

27 Iunie 2023, 14:32
Ilie Toma
China păşeşte cu paşi enormi în direcţia dezvoltării energiei eoliene şi e pe care să marcheze un nou record mondial în a avea cea mai puternică turbină eoliană din lume, care produce şi cea mai mare putere, dar şi cea mai mare cantitate de electricitate în timp.
Era doar luna ianuarie 2023 când anunţam că noua, la acea vreme, cea mai mare turbină eoliană din lume fusese instalată şi conectată în Danemarca, pe teritoriul unui parc eoliean de teste. Acea turbină e produsă de compania daneză Vestas, elicea sa are un diametru de 236 metri, iar turbina are o putere de 15,0 MW. Şi asta se întâmpla la câteva luni după ce turbina anterioară ce deţinea întâietatea, de 14,0 MW şi un diametru de 222 metri, produsă de Siemens-Gamesa, reuşise să bată un record la cantitatea de electricitate produsă într-o zi, atingând 354 MWh în 24 ore. Tot în octombrie 2022, compania chineză Goldwind reuşise să marcheze un record mondial la turbina cu cel mai mare diametru, instalând o turbină cu 252 metri diametru. Doar că acea turbină avea o putere uşor mai mică, de 13,6 MW, deci nu a marcat un record şi la capitolul putere. Dar chinezii nu s-au simţit confortabil fără întâietatea la acest capitol şi acum, aceeaşi companie Goldwind a creat o turbină cu acelaşi diametru al elicei, de 252 metri, doar că a echipat-o cu un generator mai eficient şi mai puternic, care produce acum 16,0 MW!
Chinezii au anunţat aseară că nava care transportă elementele viitoarei turbine şi care o va instala în mare a şi pornit munca de transportare şi instalare, iar odată cu acest anunţ au dezvăluit şi parametrii tehnici ai noii turbine, publicând şi câteva imagini grafice pentru ilustrarea acestora. Spre exemplu, centrul elicei se află la o înălţime de 152 metri, înălţime care corespunde în China cu un zgârie-nori de 50 de etaje.
Fiecare elice are 123 metri lungime şi pe ea ar putea sta 300 de oameni, puşi alături, umăr la umăr. Suprafaţa cuprinsă de elicea noii turbine e de peste 50.000 metri pătraţi, deci peste 5 hectare sau peste 7 terenuri de fotbal.
Turbina e atât de puternică, încât o singură turaţie a elicei sale poate produce 34,2 kWh de electricitate! În decursul unui an, luând în consideraţie variaţiile de vânt şi eficienţă din locul unde e instalată, turbina va produce 66 GWh! Şi la acest capitol, deci, turbina are şanse să bată recordul după ce va fi conectată la reţea.
Cât de mult înseamnă 66 GWh de electricitate produsă într-un an de o singură turbină eoliană sau 16 MW de putere livrată în reţea la moment dat? Republica Moldova, întreaga ţară, are nevoie de 900 MW putere la orele sale de consum maxim, seara, pe timp de iarnă. Asta înseamnă că doar 57-60 de asemenea turbine ar putea asigura întreaga putere pentru ţară în orele de vârf, dacă lucrează la randament maxim. Într-un an, Republica Moldova consumă circa 4.200 GWh de electricitate, iar cei 66 GWh produşi anual de o asemenea turbină înseamnă că doar 64-65 asemenea turbine eoliene ar putea asigura întreaga energie necesară ţării pe parcursul unui an. Sigur, e nevoie de amortizat intermitenţele, şi aceste turbine pot oferi un asemenea randament doar pe mare, în zone cu vânt, dar asta înseamnă că, efectiv, costul a ceea ce numim independenţă energetică pentru Moldova se transpune în energia produsă de numai vreo 65 de asemenea turbine eoliene. Dacă te captivează aceste calcule energetice raportate la Moldova, vezi un articol detaliat publicat de noi anterior la acest subiect.
0
5,394
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!