(VIDEO) Norvegianul cu Toyota Mirai, dezamăgit de eficienţa propulsiei pe hidrogen, spune că aceasta nu are viitor

7 Iunie 2023, 13:03
Redacţia PiataAuto.md
Acum trei zile, publicam un articol cu video despre un youtuber norvegian, specializat în maşini electrice şi măsurări profunde ale acestora, care experimentase condusul unei Toyota Mirai pe hidrogen şi rămăsese surprins că rularea cu aceasta generează costuri de 2 ori mai mari decât la o motorizare diesel şi de 6 ori mai mare decât la o maşină electrică, cu baterii, de talie comparabilă. Ei bine, acum, după câteva zile de condus prin ţară, acesta a mai publicat un video, în care se arată complet dezamăgit de eficienţa propulsie pe hidrogen şi spune că aceasta nu are viitor.
În primul rând, e vorba de costurile menţionate mai sus, cu un preţ de vreo 18 euro per kilogramul de hidrogen la staţiile publice, iar în altă parte pur şi simplu nu-ţi poţi alimenta maşina. În al doilea rând, acesta a rămas şocat de cât de mare e diferenţa în consum al lui Toyota Mirai atunci când măreşti un pic viteza de condus, de la 90 la 120 km/h, sau când apeşi un pic mai intens pedala. În cazul lui Mirai, consumul de hidrogen creşte cu 63% şi mai mult dacă mai adaugi acei 30 km/h în plus la viteza de croazieră, ceea ce nu se întâmplă nici la maşini electrice, nici la cele cu combustie.
Pe lângă asta, maşina e mică pe interior din cauza componentelor mari ale sistemului de propulsie şi stocare a hidrogenului, şi asta deşi are aproape 5 metri lungime pe dinafară. O altă problemă ar fi impactul ecologic, or, deşi hidrogenul poate fi produs cu zero CO2 prin electroliză, consumând 53 kWh de energie verde pentru a genera un kilogram de hidrogen, de facto în Norvegia se foloseşte un proces numit reducerea cu abur a gazului natural, care e un proces mai ieftin de obţinere a hidrogenului pur, dar foloseşte gazul natural ca şi combustibil fosil şi mai şi generează emisii de CO2. Deci, dacă alimentezi o maşină cu hidrogen produs prin asemenea metodă, atunci nu câştigi absolut nimic în ecologie. Dacă o alimentezi cu hidrogen produs din energie verde, la un consum de 0,80 kg-1,40 kg per 100 km, ar însemna să iroseşti 42-75 kWh de electricitate generată fără emisii doar pentru ca această maşină să parcurgă 100 km, când o maşină electrică, cu baterii, ar consuma vreo 15-18 kWh pentru aceeaşi distanţă.
Acesta mai spune că până şi pentru camioane sau autobuze nu vede niciun sens economic sau ecologic pentru acest tip de propulsie, indicând că nu în zadar Oslo a trecut la autobuze electrice cu baterii, deşi a experimentat cândva şi cu hidrogenul . Şi, apropo, dacă o staţie super puternică de încărcare a vehiculelor cu baterii costă până la 100 mii euro în Norvegia, atunci construcţia unei staţii de hidrogen costă cam 2 milioane de euro. Şi pentru că hidrogenul trebuie transformat treptat din lichid în gaz la acea staţie, o asemenea staţie va putea deservi maxim vreo 80 maşini în 24 ore, deci, dacă vor fi vreodată multe maşini cu hidrogen pe străzi, se vor vedea problemele scalării.
În fine, norvegianul concluzionează, după condusul lui Mirai şi după ce a cheltui vreo 500 euro pe hidrogen în câteva zile, că acest tip de propulsie e pur şi simplu iraţional şi economic, şi ca eficienţă, şi prin urmare nu are viitor. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,992
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!