Porsche a inaugurat prima staţie de vis pentru încărcarea maşinilor electrice, unde poţi aştepta în confort superlativ sau face sport cât se încarcă bateria maşinii

27 Iulie 2023, 11:41
Redacţia PiataAuto.md
Una din principalele inconvenienţa în călătoriile cu maşini electrice e timpul de încărcare, pe care trebuie să-l aloci cât timp bateria maşinii e încărcată. E adevărat că maşinile electrice au evoluat mult, iar timpii de încărcare în prezent pot dura între 25 minute şi o oră pentru o încărcare aproape completă, dar problema e că unele staţii nu au condiţii elementare alăturate, astfel încât eşti nevoit fie să stai afară, în soare şi vânt, fie în maşină, nemişcat. Porsche, însă, vrea să transforme experienţa de încărcare a maşinilor sale electrice într-una pe măsura nivelului pe care-l aşteaptă clienţii săi şi a lansat acum prima staţie de vis pentru încărcarea maşinilor electrice.
Staţia de vis, prima dintr-o întreagă serie ce vor fi lansate pe traseele principale din Europa, a fost inaugurată lângă Bingen am Rhein, la doar două minute de condus de joncţiunea autostrăzilor A60 şi A61 în Germania. Staţia are 6 puncte de încărcare, cu câte 300 kW putere fiecare, plus alte încărcătoare AC adiţionale, de 22 kW. Staţiile fast charge, însă, sunt create din start pentru a putea susţine şi puteri mai mari, astfel încât din 2024 ele vor oferi 400 kW fiecare!
Dar, alura specială a noii staţii nu vine din prizele sale propriu-zise, ci din ambianţa de care poţi beneficia în timp ce-ţi încarci maşina. În interior, există o zona mare de lounge, cu spaţii vitrate mari, cu ambianţă relaxantă dată de nuanţe de lemn şi pereţi negri. Aici poţi avea parte de băututri sofisticate, inclusiv cafele de toate tipurile, ai mese unde poţi lucra la un laptop dacă-ţi doreşti sau poţi pur şi simplu sta relaxat în ambianţa plăcută.
Iar dacă vrei să faci sport, în interior există o oglindă smart, care te instructează ce mişcări să faci, ca să-ţi iasă gimnastica. Nu sunt oferite condiţii de sală de sport, însă. Cel puţin deocamdată.

Întreaga staţie beneficiază de aer condiţionat vara şi încălzire iarna, ambele asigurate de o pompă de căldură, alimentată cu electricitate. O parte din electricitatea necesară e asigurată de panouri fotovoltaice de pe acoperişul staţiei, iar atunci când nu sunt oaspeţi, clădirea optimizează consumul de energie, reducând intensitatea luminilor.
Preţul electricităţii puse în baterie nu mai mare decât la alte staţii, spune Porsche, anunţând un cost de 33 cenţi per kWh. Deci, dacă pui 75 kWh în bateria unui Taycan, de exemplu, te costă 24,75 euro electricitatea, plus costurile cafelei sau ce vei dori în interiorul zonei lounge. Dar ca să intri pe teritoriul staţiei, ai nevoie de un Porsche ID, cu alte cuvinte să fii înregistrat în sistemul Porsche. Iar dacă mai ai şi numărul de înmatriculare al maşinii asociat cu ID-ul tău, când ajungi la intrarea în staţie, bariera se va deschide automat, întrucât sistemul de va recunoaşte. În caz contrar, poţi folosi cardul Porsche sau un QR code generat de aplicaţia Porsche, pe care va trebui să le apropii de un scaner la intrare.
Porsche spune că următoarele asemenea staţii de vis vor apărea pe alte trasee din Germania, Austria şi Elveţia.
1
2,953
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!