Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cele mai mari turbine eoliene din România sunt livrate în aceste zile spre Ruginoasa într-o serie de transporturi agabaritice pentru a fi instalate

20 August 2023 - 11:45
Redacţia PiataAuto.md
Cele mai mari şi mai puternice turbine eoliene din cele existente în prezent în România sunt livrate acum într-o serie de transporturi agabaritice pentru a fi instalate în noul parc eolian de la Ruginoasa. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România anunţă că până la 25 august inclusiv vor avea lor trei episoade de transporturi agabaritice a componentelor de turbine eoliene de la Agigea, din judeţul Constanţa, până la Ruginoasa în judeţul Iaşi.
CNAIR anunţă şi dimensiunile şi masa camioanelor şi garniturilor de platforme remorcate din aceste transporturi agabaritice spre Ruginoasa — 90 metri lungime, 4,59 metri lăţime şi 4,85 metri înălţime, cu o masă totală de 83 de tone. Viteza efectivă va fi adaptată condiţiilor de trafic, dar conform legii ea nu poate depăşi 70 km/h la transporturi agabaritice. Convoaiele de transport vor fi însoţite de autospeciale ale poliţiei.
Turbinele eoliene transportate acum spre Ruginoasa sunt cele mai mari din România şi sunt produse de danezii de la Vestas, aşa cum anunţa chiar compania daneză în ianuarie 2023. Vestas livrează 10 turbine V162-6.2 MW dintr-o familie de modele de nouă generaţie, numită EnVentus.
Indicii modelului ne spun că diametrul rotorului cu elice e de 162 metri şi o putere de 6,2 MW, cele din România fiind ajustate totuşi cu o rezervă mai mare de capacitate şi având 6,0 MW. Noile turbine daneze sunt proiectate să opereze la vânturi de la doar 3 m/s, până la 25 m/s, la temperaturi de la -20 grade Celsius până la 45 grade.
Conform danezilor, o singură asemenea turbină va produce anual între 16 şi 30 GWh de electricitate, în funcţie de intensitatea medie a vânturilor din regiune. Companiile care vor opera parcul de la Ruginoasa au anunţat anterior că estimează o medie de 20 GWh de electricitate produsă anual de fiecare turbină, cu un total de 200 GWh pentru toate 10 tubine. Turbinele vor fi răspândite pe o suprafaţă de 20 de hectare la Ruginoasa, iar danezii anunţă o durată de viaţă de 25 de ani pentru ele. Pe lângă faptul că le produce, Vestas a fost contractată şi să le asigure mentenanţa şi funcţionalitatea turbinelor timp de 20 de ani la Ruginoasa. Danezi au mai menţionat că 88% din componentelor noilor turbine eoliene instalate în România sunt reciclabile.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter