(VIDEO) De ce nu există şi nu au existat niciodată motoare cu 7 cilindri, puse pe maşini, în explicaţii detailate

25 Septembrie 2023, 18:39
Redacţia PiataAuto.md
În lumea maşinilor, motocicletelor şi camioanelor, există motoare cu orice număr de cilindri de la 1 până la 6, dar imediat după asta aritmetica sare peste cifra 7, ajungând la motoare cu 8 cilindri, azi mai mult V6, dar în trecut şi în linie. Sigur, mai departe lipsesc şi cele cu 9 cilindri, de exemplu, dar e curios de ce există propulsoare cu 3 şi chiar cu 5 cilindri, dar nu cu 7.
Ei bine, Mike Fernie, protagonistul unui canal de YouTube, a decis să ofere explicaţii detaliate pentru toţi pasionaţii auto, ca aceştia să înţeleagă şi motivul de ce nu avem motoare cu 7 cilindri în lume.
Totuşi, înainte de explica totul, trebuie să amintim că există motoare navale şi cu 7 cilindri, şi cu 9, şi cu 11 cilindri, toate acestea fiind poziţionate în linie. Dar acolo e vorba de motoare uriaşe, aproape cât o casă şi se aplică alte calcule în proiectarea lor.
Aşadar, motivul principal vine din echilibrare şi o matematică mult prea complexă care ar fi necesară la formula de 7 cilindri. La un motor cu 4 timpi, arborele cotit face două turaţii până când acelaşi cilindru va genera o nouă acţiune de combustie, deci 720 grade. La motoare de 4 cilindri e simplu, o combustie are loc la fiecare 180 grade de turaţie a arborelui cotit. Chiar şi la 5 cilindri matematica echilibrării iese avantajoasă, iar la 6 cilindri e absolut perfectă, fără nevoia contrabalansării.
La 7 cilindri, însă, secvenţele încep a fi cu numere complicate, pe de o parte, şi se năruie tot echilibrul perfect de la 6 cilindri de cealaltă parte. Aşa că e, dacă vrei mai mulţi cilindri, e mai logic să mergi direct la 8, eventual în formă de V, şi ai din nou echilibrare bună. Pentru 7, lucrurile sunt prea complexe, fără un beneficiu care să justifice efortul.
Teoretic, însă, un motor de 7 cilindri poate exista şi poate fi echilibrat. Doar că nimeni din lumea auto nu l-a considerat drept unul care să justifice complexitatea şi efortul.
Vezi totul mai jos, explicat cu cifre, calcule şi demonstraţii.
1
46,991
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!