(VIDEO) Pentru că nu are admisie pentru combustie, o Tesla înaintează în ape adânci în China, dar acest lucru nu e tocmai recomandat
17 Septembrie 2023, 10:07 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile cu motoare tradiţionale, cu ardere internă, nu pot înainta prin ape mai adânci din nivelul admisiei lor, or, altfel riscă să aspire apă în combustie în loc de aer, iar întrucât apa nu poate fi comprimată în volum, motorul ajunge să nu poate comprime volumul din interiorul unui cilindri şi se ajunge la şoc hidraulic, cu ruperi de biele sau alte daune majore. Maşinile electrice, pe de altă parte, n-au nevoie de aer în timp real, pentru a înainta, aşa că tot mai mulţi proprietari de maşini electrice sunt surprinşi în diverse regiuni ale lumii îndrăznind să înainteze în zone inundate, ajutaţi şi de faptul că maşinile lor sunt mai grele şi nu plutesc atât de uşor.
Un asemenea video a fost surprins de curând în China, unde ploile intense au inundat o porţiune a unui drum expres din apropierea unui oraş, creând o zonă cu ape adânci, prin care maşinile nu mai puteau înainta. Un proprietar de Tesla Model 3, însă, a fost surprins înaintând mai departe, apa ajungând până peste capota sa. La un model cu adere internă, asta ar fi însemnat şoc hidraulic cu siguranţă. Însă la o maşină electrică nu mai există această problemă, aparent.
Tot acest curaj a fost favorizat şi de declaraţii din trecut ale lui Elon Musk, care pretindea că maşinile sale pot înainta pe perioade scurte în apă, fără vreo daună. Doar că există deja cazuri de exemplare Tesla afectate după asemenea incursiuni în apă.
Fie proprietarii înţeleg diferit termenul vag de perioadă scurtă, fie maşinile nu sunt chiar etanşe în zona bateriilor, dar în aprilie, de exemplu, imaginile cu bateria unei Tesla după o asemenea incursiune, arătau urme de apă ce a pătruns în interiorul celulelor bateriei, formând condensat şi ducând la coroziune, sporind şi riscul unui scurtcircuit.
Teoretic, însă, problema de mai sus nu ar trebui să fie un fenomen, ci un caz particular de defect la etanşarea carcasei bateriei. Pentru că în mod normal, deja majoritatea absolută a producătorilor declară că bateriilor lor sunt etanşate de orice risc de apă ajunsă în preajma lor, aşa că în lipsa unor defecte specifice, înaintarea maşinilor electrice moderne prin apă, n-ar trebui să creeze probleme imediate. Însă, cum de multe ori practica demonstrează vulnerabilităţi încă neintuite iniţial, de la electromotoare până la baterie, module de control sau pur şi simplu cabluri, probabil abuzarea de ideea de înaintare prin apă cu o maşină electrică poate deveni un risc prea mare, nerecomandat. Or, dacă se ajunge la deteriorarea bateriei, costul va fi mult prea usturător în comparaţie cu satisfacţia de a trece o zonă inundată odată.
Totuşi, maşina surprinsă recent în China a trecut de minune prin apă, spre satisfacţia şoferului. Vezi totul în video-ul de mai jos.