(VIDEO) VW lansează primul GTI electric, o creaţie care vrea să reaprindă spiritul pasiunii tinereşti pentru condus într-o nouă epocă, după ce prima încercare a eşuat
4 Septembrie 2023, 12:51 Redacţia PiataAuto.md
Literele GTI, pe modelele devenite azi clasice de la VW, erau ca un magnet pentru tinerii pasionaţi de performanţă, dar care nu puteau îndrăzni să viseze nici la supercar-uri italiene, nici la sedanuri sau coupe-uri cu motoare de câteva sute de cai-putere. Hatchback-ul compact şi uşor pe nume VW Golf GTI le-a arătat acestora, însă, că o maşină poate fi sportivă şi performantă şi cu doar 110 CP sub capotă. Sigur, puterea maşinilor a evoluat cu fiecare nouă generaţie, dar GTI întotdeauna a jonglat atent cu ideea de a nu face lucrurile prea complexe şi prea scumpe, pentru a păstra tangenţa cu acel spirit de performanţă accesibilă, gândită pentru spirite tinere. Şi exact asta vrea acum să facă VW din nou, pentru o nouă epocă a condusului electric.
E a doua încercare în ultimii doi ani şi un pic, de fapt, de a face exact acelaşi lucru. În aprilie 2021, VW anunţa la fel de solemn că vrea să readucă spiritul GTI în epoca electromobilelor, doar că a ales un ditamai SUV ID.4 pentru asta, lansând modelul ID.4 GTX. Dar spiritul tânăr nu s-a lăsat prea cucerit de o maşină atât de mare şi grea, pe care să o tot prinzi în viraje, cu muşchii feţii întinşi, în grija de a nu o duce dincolo de marginea drumului. E o maşină performantă, cu ceva vânzări printre cei care vor SUV-uri mai sportive, dar care a eşuat în principala sa misiune, cea de a se afirma ca purtător modern al spiritului GTI.
Foto: VW ID.4 GTX, prima încercare VW de a aduce spiritul GTI în epoca electrică
De această dată VW pare să-şi fi amintit de regula aia sacră de a nu complica prea mult lucrurile. Iar acum noul model care vine cu aceeaşi misiune poartă şi numele GTI, direct, dar are şi o siluetă compactă, de hatchback stilat şi plăcut proporţionat, care trebuie să fie inevitabil şi mai uşor şi simplu. Îi spune ID GTI Concept, iar creatorii săi îl leagă direct de ideea primului GTI din 1976. Şi au găsit şi o explicaţie pentru litera I din denumire, care venea cândva de la injecţie. Acum ea va însemna inteligenţă.
Foto: Noul VW GTI electric conceptual
Mai mult ca atât, într-o epocă în care noile modele electrice pun mai uşor electromotoarele pe puntea spate dacă au o singură punte motrice, noul GTI electric de la VW va păstra tracţiunea faţă, pentru a avea senzaţii similare de condus ca GTI-ul pe benzină de cândva. Pe lângă asta, electromotorul va fi cuplat la un diferenţial similar, controlat electronic, exact ca pe Golf GTI Clubsport 5, permiţând blocarea automatizată a diferenţialului. Pe partea de dirijare a motorului, acum posibilităţile sunt şi mai mari, pentru că electromotorul permite un diapazon mult mai mare şi mai rapid de reglaje.
Cei de la VW au mers şi mai departe şi au creat şi un sistem de simulare a schimburilor de trepte, despre care nu spun exact cum va funcţiona, fie că doar pe bază acustică, imitând schimbări de tonalitate, fie şi cu o scurtă sacadare. Iar aici pare că VW a mers un pic prea departe cu imitarea senzaţiei de condus a unui motor pe benzină pe un model electric, ducând totul într-un artificial nenecesar. Or, dacă vrea să cucerească tinerii, nu prea e cazul să-i abordeze cu o nostalgie pe care aceştia nu o simt pentru benzinare clasice şi sacadări de trepte.
Cei de la VW spun că lansarea în producţia de serie a primului GTI electric e deja decisă, iar prototipul de azi vine să-l prefaţeze. Conceptul are 4,1 metri lungime şi un ampatament de 2,6 metri, aproape de primul GTI, iar viitorul model electric de serie va păstra aceleaşi proporţii.
La interior modelul vrea să fie digitalizat şi aerat, evitând abundenţa de detalii. Are un volan foarte interesant, însă, cu marcare a zonei de ora 12 şi cu elementele din zona orei 9 şi 3 neconectate cu centrul volanului. Efectiv partea circulară e conectată cu centrul doar prin zona de orei 6, de jos, cam cum se întâmpla cândva la modelele Citroen! Asta ar trebui să permită o poziţie foarte specială şi precisă a mâinilor pe volan.
Totuşi, ceea ce pare bizar în toată această încercare de a ne convinge de spirit sportiv e faptul că noul GTI electric va avea o suspensie cu bară de torsiune simplă pe puntea spate, fără măcar două bare adiţionare de stabilizare. Sigur, există maşini cu bară de torsiune pe spate, care reuşesc să aibă un comportament sportiv bun, dar aici mai există şi o baterie pe centru, care stochează nişte kilograme în plus pe ea şi ar fi nevoie de ceva manevrabilitate în plus.
Bateria nu pare a fi foarte mare în dimensiuni, însă, ceea ce înseamnă că greutatea viitorului model de serie ar trebui să fie ţinute în limite mai mici decât modelele obişnuite electrice. Nu se anunţă nici alţi parametri de putere sau capacitate, dar VW accentuează repetat că viitorul GTI electric va fi un model de performanţă accesibil. Şi dacă aceste promisiuni se vor transpune pe modelul de serie, atunci acest GTI electric are şanse mult mai mari de a se evidenţia prin originalitate şi poate de a-i cuceri pe cei pe care VW tot încearcă să-i cucerească.
Într-atât de tare încearcă, încât VW a pus şi un emoticon în titlul video-ului de mai jos, cu noul GTI electric.