(VIDEO) Volvo a creat 7 camioane care se conduc autonom, fără vreun şofer, care vor munci într-o mină din Norvegia
29 Septembrie 2023, 17:07 Redacţia PiataAuto.md
Despre condusul autonom se vorbeşte mult atât printre maşini, cât şi printre camioane. Dar deocamdată în lumea camioanelor nu există camioane mari, care să circule singure pe drumurile publice, fără să aibă vreun şofer care să vegheze cel puţin la siguranţă, nici măcar în teste. Volvo, însă, a creat 7 camioane conduse absolut autonom, în cele mai dificile condiţii imaginabile, acestea urmând să muncească într-o mină din Norvegia, pentru prima dată în lume.
Mina de calcar Bronnoy Kalk are atât extracţii de suprafaţă, ca într-o carieră, cât şi în adâncime, până al 150 metri sub nivelul mării. Iar aici vine unicitatea acestei premiere mondiale Volvo — camioane mari miniere, care să circule autonom la suprafaţă, în cariere, în lume mai există, pentru că anume carierele sunt oarecum mai uşor de controlat. Dar camioane autonome care să opereze şi la suprafaţă, dar şi să poată intra în adâncime, circulând prin tunele înguste, evitând tavanele acestora — deocamdată nu există, iar Volvo e primul care le implementează în această mină din Norvegia.
Dificultăţile în operarea acestor camioane vor fi accentuate şi mai mult de faptul că nivelul de suprafaţă e la 100 metri deasupra nivelului mării, deci e o diferenţă de nivel de 250 metri altitudine, ceea ce înseamnă că operarea va necesitate în continuu urcări şi coborâri accentuate, cu camioanele încărcate. Mina e localizată aproape de ocean, iar aerul are în el mai multă salinitate, ce va pune presiune mai mare pe uzura camioanelor, nemaivorbind de praful din carieră şi denivelările pe care suspensiile le vor îndura în permanenţă.
Ei bine, dacă tot vorbim de camioane conduse autonom şi ştim că Volvo are camioane FH electrice, ne-am putea gândi că aceste 7 camioane puse la muncă acum în mina din Norvegia ar fi electrice, fapt care e oarecum logic pe teritoriul unei mine. Dar nu şi în acest caz. Cei de la Bronnoy Kalk şi-au dorit ca aceste camioane să muncească 24 ore din 24, practică fără oprire, servind turele una după alta, aşa că după multe calcule şi analize, au ales camioane diesel Volvo FH.
Însă acestea au comenzile complet automatizate, de la acceleraţie şi frână, până la direcţie şi cutie de viteze. Camioanele au mult mai multe senzori pe ele decât cele care ar circula în mod normal pe drumuri publice, fiind nevoie de senzori şi pe extremităţile superioare ale caroseriei şi benelor, astfel încât camioanele să se poate feri corespunzător de relieful tavanelor din tunelele întunecoase.
Cert e că toată dezvoltarea, calculele, proiectare şi implementarea a durat câţiva ani, iar ceea ce vedem acum implementat în mina de calcar Bronnoy Kalk nu e vreun experiment de dragul comunicării frumoase, ci o tehnologie deja viabilă, pusă la muncă reală în condiţii grele. Testele şi ajustările s-au făcut demult aici. Acum a venit timpul muncii adevărate şi generării de productivitate pentru această mină, or, aceste 7 camioane care lucrează 24 de ore de 24, înlocuiesc câte 3 ture de muncă fiecare, deci cam 21 de ture în total.
Vezi mai jos şi un video, publicat de Volvo, cu aceste camioane în acţiune şi cu mediul în care acestea vor munci.