Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Lucid şi-a prezentat deja fabrica din Arabia Saudită şi a început producţia de maşini electrice în ea, cu o susţinere guvernamentală uriaşă

3 Octombrie 2023 - 11:41
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută anunţam că Lucid Motors a obţinut licenţa pentru producţia de maşini în Arabia Saudită şi erau reconfirmate planurile pentru o fabrică în această ţară, Lucid urmând să devină astfel primul producător din acest stat oriental. Mai menţionam şi facilităţile uriaşe care i-au fost garantate lui Lucid pentru 20 de ani înainte, pentru a construi fabrica. Dar producătorul american a surprins pe toată lumea la scurt timp, prezentându-şi fabrica deja construită, ba mai mult ca atât, anunţând că demarează deja producţia modelului Lucid Air.
Foto: Noua fabrică Lucid din Arabia Saudită

Deci, spre deosebire de abordarea multor alţi producători de maşini electrice, care anunţă un model sau o nouă fabrică, după care o tot amână sau ţin publicul în suspans ani la rând până totul se transpune în realitate, Lucid Motors avea deja fabrica din Arabia Saudită definitivată — construită şi echipată complet, cu piesele şi componentele furnizate, pentru a o putea porni la scurt timp după obţinerea licenţei.
Noua fabrică Lucid e cea de-a doua din lume deţinută de producător, după cea din SUA, şi e localizată în KAEC, oraşul economic special creat pentru a deveni un hub tehnologic, dedicat industriilor inovative. Fabrica e echipată complet pentru a desfăşura un ciclu deplin de producţie, dar, întrucât e construită efectiv într-o zonă care a fost deşert până de curând şi care încă e abia la începutul activităţilor economice, în jur nu există furnizori şi alte companii, prin urmare furnizarea de componente doar pentru Lucid la această etapă e mai dificilă logistic. De asta, aşa cum anunţase şi anterior, la etapa iniţială fabrica fa asambla maşinile din kit-uri mari, preasamblate în USA şi trimise toate aici pentru asamblarea finală în regim CKD.
Volumul de producţie pentru primul an e estimat la doar 5.000 de maşini electrice, majoritatea dintre care vor merge pe piaţa internă a Arabiei Saudite, dar ulterior producţia va creşte la 155.000 maşini anual, atât fiind capacitatea de producţie a noii fabrici Lucid. Fireşte, la acea etapă fabrica va exporta maşini şi în alte ţări.
Dar, de fapt, noua fabrică din Lucid Motors din Arabia Saudită ar putea nici să nu aibă nevoie să exporte foarte mult, pentru că Arabia Saudită le-a mai oferit celor de la Lucid câteva „cadouri” strategice enorme.
Pe de o parte, guvernul saudit a încheiat un contract cu Lucid pentru cumpărarea obligatorie a 50.000 de maşini electrice Lucid pentru flotele guvernamentale în decursul următorilor 10 ani, cu opţiunea inclusă din start în contract de a mai cumpăra încă 50.000 de automobile, aducând cifra totală la 100.000 maşini electrice doar pentru nevoile guvernului saudit, atât central cât şi reprezentanţele sale regionale. Deci, Lucid poate miza din start pe cifre uriaşe de vânzări garantate de la noua sa fabrică.
Al doilea mare stimul guvernamental e fapt că Arabia Saudit a adoptat, cu ocazia noii sale fabrici de maşini electrice, un plan de înverzire a transportului public din ţară, care prevede că până în 2030, minim 30% din automobilele noi vândute în Arabia Saudită trebuie să fie electrice. Astfel, inevitabil, cererea de maşini electrice va fi imensă, iar Lucid, în contextul în care beneficiază de 0% TVA, 0% taxe de import de component pentru fabrica sa şi un impozit pe profit de doar 5%, va fi într-un avantaj concurenţial imens faţă de orice alt producător comparabil, pentru a putea cuantifica cea mai mare parte din cele 30% de piaţă garantate prin lege maşinilor electrice.
De ce face Arabia Saudită, toate acestea, fiind o ţară atât de bogată în petrol, unde petrolul e extraordinar de ieftin pe piaţa internă şi unde oamenii adoră SUV-uri mari cu motoare uriaşe? În primul rând pentru că ştie că şi petrolul se va termina într-o zi, şi cererea pentru el, şi vrea să aibă aceste oraşe economice majore, care să atragă minţi în tehnologie, ca economia sa nu doar să fie sonda de petrol a lumii. În al doilea rând, pentru că până şi marile state deţinătoare de zăcăminte de petrol înţeleg că nu trebuie să se împotrivească maşinilor electrice, ci să conducă această tendinţă de dezvoltare şi să se asigure că vor profita de pe urma ei. Iar fondul suveran al Arabiei Saudite, cel care are rolul de a face investiţii strategice din banii câştigaţi din exportul petrolului, a cumpărat deja 61% din acţiunile Lucid Motors. Aşa că şi 61% din profitul pe care-l va face în viitor Lucid Motors la nivel mondial va merge tot în beneficiul statului saudit.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter