Porsche a lansat o barcă electrică, propulsată de motorul viitorului Macan electric, care consumă cât două camioane

16 Octombrie 2023, 12:41
Redacţia PiataAuto.md
Porsche a promis de mult timp încoace, încă înainte de lansarea lui Taycan, că viitorul Macan va fi un model complet electric. Dar între timp actualul Macan se mai tot reţine pe piaţă, deşi are deja ani buni, în timp ce viitorul Macan electric e dezvoltat şi perfecţionat pentru lansare. E de înţeles, pentru că atunci când a fost făcută această promisiune, se estima un model derivat dintr-o platformă obişnuită, a unuia cu motoare cu combustie, dar între timp lucrurile şi tehnologiile maşinilor electrice au evoluat atât de mult, încât Porsche nu mai poate veni cu un asemenea model mediocru. Era nevoie, deci, de un model cel mai puţin la fel de consistent în tehnologii precum Taycan, ba chiar unul care să reprezinte următorul pas major în tehnologii, aşa cum am aştepta cu toţii de la Porsche. Şi iată că acum germanii ne surprind lansând o barcă electrică, ce e propulsată de electromotorul de pe viitorul Macan electric!
Noua barcă a fost creată în parteneriat cu compania Frauscher, specializată în construcţia unor asemenea ambarcaţiuni, iar noua barcă are numele complet de Frauscher x Porsche 850 Fantom Air. Însă cea mai mare parte a sistemului de propulsie şi gestiune a acestuia a fost dezvoltată, totuşi, de Porsche, preluându-se sau scalându-se tot de pe viitorul Macan electric.
Aşadar, aflăm că noua barcă e propulsată de un electromotor sincron cu excitare permanentă, de generaţie nouă, conceput pentru Macan şi pentru viitoarele modele electrice premium din grupul VW. Puterea acestuia va fi limitată la 400 kW pe această barcă, deci 544 CP, dar asta ne spune că Porsche a reuşit să scoată deja o putere mai mare de 400 kW de pe un singur motor electric pentru viitorul său model. Nu e un record mondial pe o maşină, pentru că recordul le aparţine celor de la Koenigsegg, cu noul motor hexafazat de 600 kW, dar putem estima deja că acest nou motor de Porsche va avea minim vreo 450-500 kW per motor, ceea ce înseamnă că, pe combinaţii de 2 sau 3 motoare pe o maşină, va putea livra puteri excepţionale, care să concureze cu cele mai performante modele electrice din lume.
Foto: Noul motor Koeningsegg de 600 kW

Noua barcă Porsche va face uz, totuşi, de un singur electromotor, pentru că la talia sa, e mai mult decât suficient. Motorul va fi alimentat de o baterie litiu-ion de 100 kWh, şi ea fiind preluată direct de pe viitorul Macan electric.
Barca electrică are o viteză de croazieră recomandată de 22 noduri, adică 41 km/h, însă nu pare a fi foarte eficientă în consum. La viteza de croazieră de 41 km/h, consumul e atât de mare, încât bateria se epuizează după un pic mai mult de o oră, iar autonomia e de doar 45 km. Iar asta înseamnă că, efectiv, consumul e de circa 220 kWh/100 km. Pentru comparaţie, camionul Mercedes eActros600, lansat săptămâna trecută, are un consum de 118 kWh/100 km, încărcat până la 44 de tone masă totală! Deci, efectiv vorbind, noua barcă Porsche, de 8,67 metri lungime şi 2,49 metri lăţime, consumă cam cât două camioane electrice în încercarea sa de a învinge rezistenţa apei!
Totuşi, Porsche mai spune că, dacă se circulă la aşa-numita viteză de carenă, când lungimea valului creat, raportat la lungimea carenei, dă un efect hidrodinamic de rezistenţă minimă, autonomia poate ajunge la peste 100 km. Totodată, viteza maximă a bărcii ajunge la 85 km/h, dar e clar că-n acest caz consumul va fi şi mai mare, iar autonomia şi mai mică.
Din fericire, barca poate fi încărcată cu până la 250 kW putere, având o baterie de 800 volţi, ceea ce confirmă că Porsche va merge în continuare pe arhitectura de 800 volţi, cum o face şi la Taycan.
Ei bine, pe lângă consumul mare şi autonomia mică, Frauscher x Porsche 850 Fantom Air e oricum o barcă luxoasă şi iscusit desenată. Nu e concepută neapărat pentru plimbări oceanice, ci mai degrabă pentru a fi parcată la casele luxoase de pe malul lacurilor faimoase ale lumii, precum Garda, Como, sau altele de acest fel. Iar acolo o autonomie de 45 km e mai mult decât suficientă să întretai lacul într-o parte şi cealaltă, chiar şi de câteva ori.
Iar pentru asemenea scop, noua barcă electrică pare deja absolut perfectă, or, şi vecinii din vilele luxoase de alături vor aprecia cât de vizionar eşti în a-ţi cumpăra o barcă electrică, care mai are şi un volan cu emblemă Porsche pe ea.
Cât costă o asemenea barcă? Ei bine, preţul net, fără tva şi alte taxe de livrare, va fi de 561.700 euro pentru primele 25 exemplare produse, apoi acesta ar putea fi revizuit, în funcţie de cererea pentru această nouă barcă electrică Porsche.
0
9,697
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!