Un tată şi un fiu din România călătoresc 25 mii km cu un Daewoo Tico, pe care l-au cumpărat cu 500 euro, şi tocmai au revenit din Africa cu el

6 Octombrie 2023, 22:33
Redacţia PiataAuto.md
Ca să porneşti într-o călătorie de 25 mii km, ajungând şi în punctul cel mai nordic al Europei, cu mult după Cercul Polar, dar şi în Sahara, în Africa, cei mai mulţi dintre noi s-ar gândi că e nevoie neapărat de un offroader pregătit, sau cel puţin un SUV cu gardă la sol mai mare şi preferabil cu tracţiune integrală. Şi la fel de mulţi ar porni într-o asemenea călătorie doar cu o maşină nouă, sau aproape nouă, care să aibă puţini kilometri parcurşi şi să existe o certitudine mai mare că nu te va lăsa în drum. Dar există oameni care văd lucrurile mult mai simplu, mai autentic şi cu mai mult curaj. Doi români, tată şi fiu, sunt printre ei, şi îşi trăiesc aventura vieţii lor, călătorind cu un Daewoo Tico, pe care l-au cumpărat cu 500 euro, pe o distanţă de 25.000 km!
Tatăl e Pop Vancea Florin, sau Flo, cum au ajuns să-l cunoască mai mulţi aventurieri din România, iar fiul lui e Daniel. Ideea călătoriei le-a venit acum 4 ani, când fiul avea 14 ani şi era în toiul adolescenţei. Flo şi-a zis atunci că în timpurile noaste prea mulţi părinţi nu se implică suficient de mult în viaţa copiilor şi în năzuinţele acestora. Într-un secol al vitezei, goanei constante după muncă şi supravieţuire, uităm să comunicăm cu adevărat cu copiii, iar la vârsta adolescenţei acest gol se simte şi mai acut, afectându-i pe copii. Poate copii nu ne vor asculta, zice Flo, dar exemplul propriu şi acţiunea cu siguranţă o vor vedea şi, dacă le e pe plac, o vor urma. Şi atunci cei doi, tată şi fiu, şi-au schiţat aventura vieţii lor, împreună, care să le rămână în memorie toată viaţa. Fără a avea un buget de zeci de mii de euro doar pentru maşină şi încă tot atâta pentru costuri de drum, cei doi au cumpărat un Daewoo Tico fabricat în 1995, cu doar 500 euro şi au început să se pregătească de marea lor aventură, schiţându-şi în cap trasee.
Florin şi fiul său Daniel în 2019, când Daniel avea 14 ani

Au decis că vor avea o aventură în 3 etape, care vor însuma 25.000 km, onorând totodată şi vârsta de 25 de ani pe care urma s-o împlinească maşina pe atunci. Prima etapă trebuia să aibă loc spre Norkapp, la cel mai nordic punct al Europei continentale, a doua spre Sahara, în Africa, iar a treia etapă spre Asia, până în Azerbaidjan, la Baku. La sfârşitul lunii iunie 2019 au pornit spre Nordkapp.
Foto: Aşa arăta schiţa iniţială a traseului de 25.000 km, în 3 etape

Au urmat câteva săptămâni de aventură în doi, tată aventurieri şi fiu adolescent, care i-au apropiat mai mult decât orice timp petrecut pe canapea acasă, în faţa unui televizor sau a unui telefon mobil. Au simţit împreună cum e să vezi lumea cu adevărat, cum e să ai grijă de maşina ta, pentru că de ea depinde cum vei putea înainta, cum e să vezi culturi diferite şi să comunici cu oameni din aceste culturi. Iar ultimele segmente scandinave până la Nordkapp sunt adevărate drumuri pustii, lungi şi drepte, în care poţi întâlni o altă maşină abia o dată în oră.
Au ajuns cu bine la Nordkapp atunci, însă, iar Flo ne-a spus să la revenirea în România calculele lor le-au arătat un consum mediu de doar 4,5 litri/100 km! E un consum excepţional, pe care uneori nici cu motocicletele aventuriere nu e posibil să-l atingi. Iar aici a fost posibil cu o maşină, cu inginerie simplă.
Planul iniţial era ca după o pauză de vreun an să urmeze etapa următoare, eventual în următoarea vară. Dar a venit anul 2020, cu pandemia şi restricţiile de călătorie şi planurile au fost pus pe amânare. A urmat şi 2021 cu restricţii similare, apoi şi 2022, iar între timp Daniel, fiul, s-a făcut mare, având azi deja 18 ani împliniţi. A trebuit să dea şi bacul între timp, aşa că au existat motive de amânare. Dar, un tată, care voia să scrie împreună o istorie atât de frumoasă cu fiul său, care trebuia să aibă 3 capitole, dând un exemplu şi o sursă de inspiraţie, nu putea da tocmai el exemplul lucrului care nu e dus la bun sfârşit. Aşa că acum, în 2023, cei doi şi-au zis că a venit timpul ca să scrie împreună cel de-al doilea capitol al istoriei lor.
La 12 septembrie 2023, cei doi au urcat din nou la bordul aceluiaşi Daewoo Tico şi au pornit spre Africa. Se îndreptau spre Gibraltar întâi, traversând toată Europa, ca acolo să ia feribotul şi să treacă în Maroc, ajungând în Sahara, până la hotarul cu Algeria, hotar care e închis, dar care se află într-o zonă în care Sahara e mult mai dificilă şi nisipoasă, şi puţini ajung acolo.
Foto: Daewoo Tico în Monaco, în drumul său spre Africa

Cei doi au ajuns, însă. Micuţului Tico i-a cedat pompa de benzină în Spania, pe autostradă, dar cei doi au găsit să cumpere alta şi s-o înlocuiască rapid. Un furtun la radiator a făcut o bolfă deja în deşert, când maşinuţa înainta pe drumuri nisipoase, cu o sarcină mult mai dificilă, în temperaturi toride. Flo spune că prietenii pe care ş i-a făcut în Africa i-au dat un furtun de rezervă, dar el a pus nişte bandă izolantă în jurul zonei problematice. Şi furtunul a rezistat fără să plesnească.
Foto: Daewoo Tico în Africa

A înaintat prin Sahara pe linia apropiată de hotarul cu Algeria, făcând cam 780 km doar prin deşert, uneori acoperit cu piatră nisipoasă. Şi acel Daewoo Tico de 500 euro a rezistat dârz!
Foto: Daewoo Tico, într-un moment în care sa împotmolit în Sahara

Pentru că şi Daniel are deja permis de conducere, a condus şi el, simţind aventura într-un mod şi mai plenar. La 24 septembrie 2023 cei doi părăseau Africa şi reveneau pe continentul european, iar la 27 septembrie au ajuns cu bine înapoi în România, fără vreo problemă la maşină.
Foto: Daewoo Tico în Africa

Au adunat, astfel, cam 20.000 km făcuţi în cele două capitole de călătorie până acum. Fireşte, l-am întrebat pe Flo dacă mai rămâne în vigoare şi planul de a face al treilea capitol, pentru a avea istoria completă, aşa cum şi-au dorit de la început. „Bineînţeles”, ne-a confirmat el, altfel nici că se putea!
Al treilea capitol, spre Asia şi Baku cu acest Daewoo Tico din România, va avea loc la vara viitoare, în 2024. Daniel va avea 19 ani deja atunci. Şi poate va vedea aventura cu şi mai multă maturitate şi înţelepciune. Poate îşi va vedea şi tatăl dintr-un pic altă perspectivă, prin prisma a mai multă experienţă de viaţă pe care cei doi o acumulează împreună. Sigur, fiul îşi va alege propria cale în viaţă. Dar asemenea experienţe se ţin minte toată viaţa, se povestesc de zeci de ori în diferite ambianţe şi te marchează în viaţă, prin inspiraţie, prin înţelepciunea de a fi cunoscut lumea, prin curaj şi prin consecvenţă. Şi toate astea, se pare, le poate face chiar şi un vechi Daewoo Tico, cumpărat cu 500 euro!
1
34,986
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!