(VIDEO) Cum sună Hyundai Ioniq 5 N, maşina electrică, care scoate sunet de motor cu combustie

24 Octombrie 2023, 20:03
Redacţia PiataAuto.md
Hyundai Ioniq 5 N e o maşină care-i fascinează pe tot mai mulţi din cei care o conduc, pentru că e un model electric de performanţă înaltă, pe care vrea s-o livreze cu multă jovialitate, cu un spirit aproape rebel şi ştrengăresc. Nu vrea să impresioneze doar prin acceleraţii fulminante în linie dreaptă, ci prin manevrabilitate şi o predictibilitate extraordinară în a fi condusă în toate virajele şi pe toate circuitele posibile. Acum o lună, până şi regele driftului, japonezul Keiichi Tsuchiya, era încântat de felul în care acest model coreean electric se conduce. Dar se pare că maşina mai are o dotare curioasă, care poate fi activată, cea de a imita sunetul şi senzaţiile unui motor cu combustie.
Maşina vine cu padele pe volan şi poate afişa chiar şi un turometru pe volan. Iar ceea ce se întâmplă e de-a dreptul bizar — ea va începe a scoate un sunet de motor pe benzină, asemănător cu unul de 4 cilindri ajustat la o putere mare. Acel sunet va urca în turaţii şi tonalitate, iar cu apăsarea treptelor, se schimbă treapta următoare sau precedentă. Auzi chiar şi mici detonări suplimentare, iar pe lângă asta, în momentul de schimbare a treptelor imaginare, maşina chiar face o mică sacadare, de întrerupere a cuplului motor!
Problema e că toate aceste lucruri sunt artificiale, generate pur electronic, iar sacadarea cuplului e făcută mecanic, prin dirijarea electromotoarelor. Sunetul e generat digital şi dat în difuzoare, turometrul la fel, e unul imaginar pentru că nimic nu se învârte exact la 6.000 rpm, cât arată acolo.
Deci, maşina asta îţi creează o lume iluzorie de senzaţii similare cu cea a unei maşini cu motor performant pe benzină. Şi asta pentru că senzaţiile ei brute sunt prea silenţioase şi prea lineare.
Prin urmare, cei de la Hyundai au decis să creeze această lume artificială de sunete şi senzaţii la bord, care să facă maşina mai emoţionantă, mai predictibilă în felul în care se conduce.
Aparent, cei mai mulţi dintre noi am spune că asta e cel puţin bizar, dacă nu chiar derizoriu. Dar în video-ul de mai jos, unul din prezentatorii actualului Top Gear conduce mai mult timp acest Hyundai pe un circuit, iar acest sunet se face auzit. Şi acel sunet ne poate pune într-o dilemă, la cât de bine sună. Este oare asta un artificiu nenecesar sau dimpotrivă, un atribut plăcut, care face maşina şi mai interesantă? Protagonistul din video e încântat de acest sistem, de fapt.
Cert e că acest Hyundai aduce o experienţă cu totul nouă. O lume a sunetelor şi senzaţiilor complet sintetizate, uimitor de silenţioasă în rest. Şi e o lume are va fi calificată drept prea artificială de unii şi adorată de alţii, dar ne poate da de gândit tuturor despre cât de potrivită e această idee nouă.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Apropo, video-ul conţine şi un duel cu Honda Civic Type-R.
0
1,500
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!