Acesta e un Monteverdi Safari, maşina elveţiană neştiută, care avea frigider şi televizor în habitaclu acum 45 de ani

23 Noiembrie 2023, 22:03
Redacţia PiataAuto.md
Până şi pentru pasionaţii cu cunoştinţe avansate în istoria lumii auto Monteverdi poate fi o marcă absolut necunoscută. A fost una din puţine mărci originare din Elveţia, iar numele vine de la fondatorul acesteia, Peter Monteverdi, care a fost convins că poate crea şi produce maşini absolutiste, luxoase şi performante, care să poarte emblema steagului roşu cu alb pe el, al Elveţiei. Iar Monteverdi Safari a fost SUV-ul de lux al mărcii, conceput încă înainte de apariţia primului Range Rover, deci cumva elveţianul fondator al acestei mărci a fost un pionier în ideea de offroader de lux, înainte ca britanicii să-şi capete renumele mondial.
Maşina despre care vorbim azi a fost interpretarea cea mai luxoasă şi mai generos dimensionată pentru modelul Safari. Modelul avea în mod normal 3 uşi, însă ceea ce vedem aici e un foarte rar exemplar cu 5 uşi şi ampatament alungit, îmbelşugat de dotări interioare. De fapt, e o subestimare să zicem foarte rar. Maşina asta e un adevărat unicorn despre existenţa căruia se spuneau legende cândva. Este, de fapt singurul exemplar Monteverdi Safari, care are 5 uşi şi ampatament alungit!
Desigur, Monteverdi era un producător mic în anii 70, şi nu avea cum să dezvolte de unul singur toată ingineria maşinilor sale. Aşa că aplica reţeta pe care o aplicau mai mulţi producători mici — preluau motoare de la grupul Chrysler, care le vindea oricui, şi prelua şi platforme tehnice de la cei care erau dispuşi să le vândă, în acest caz de la Harvester International.
Asta însemna că sub capotă se putea regăsi V8-uri americane imense, de până la 7,2 litri cilindree! Acest exemplar unic, însă, are motorul V8 de 5,7 litri sub capotă, cuplat la o cutie automată şi echipat cu un sistem de tracţiune integrală decuplabil.
Maşina din imagini este singura cu 5 uşi, din cele circa 850 exemplare de Safari produse în istorie. A fost creată cu ajutorul designerului Fissore, fiind produsă ca primul exemplar complet funcţional dintr-o posibilă versiune nouă. Acea versiune n-a mai ajuns a fi produsă, însă acest exemplar, burduşit cu dotări pentru a impresiona la saloanele auto, a rămas în istorie singurul Monteverdi Safari cu 5 uşi creat vreodată.
Maşina asta a fost preluată de muzeul de transport din Lucerna, Elveţia, şi a fost menţinută o lungă perioadă acolo, până când a fost licitată şi cumpărată de actualul proprietar francez. Maşina are doar 18.000 km parcurşi în istoria sa şi a fost păstrată până azi într-o stare excepţional de autentică.
Iar asta înseamnă că toate dotările de lux s-au păstrat neatinse la interior. Pielea galbenă are o nuanţă intensă, fiind într-o stare excepţională, încât e imposibil să spui că are 45 de ani de când a fost tapiţată, în anul 1978.
În spate există un frigider, care avea circuit separat spre compresorul de aer condiţionat. Frigider, acum 45 de ani, într-un SUV!
Iar ampatamentul mare a permis şi montarea unui televizor Brionvega pe centru, pentru deliciul celor de la bord. Pentru anul 1978, e ceva absolut uimitor, care întrecea pe alocuri şi luxul din unele limuzine prezidenţiale.
Iar acum acest exemplar a fost scos la vânzare, la un preţ care e atât de mare, încât nici nu mai e comunicat public, ci doar în discuţii tet-a-tet, în care cei interesaţi trebuie să urce pe bancheta din spate în această maşină şi să se lase cuceriţi ireversibil de acest Monteverdi Safari produs într-un singur exemplar în istorie!
1
10,474
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!