(VIDEO) Istoria uitată a lui Trasco 1000 SEL, versiunea blindată până la absolut a lui Mercedes W126

15 Martie 2024, 21:07
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes W126 a fost una din cele mai adorate generaţii de S-Class din toată istoria, renumită pentru calitatea sa impecabilă de fabricare, durabilitate în timp şi confort desăvârşit la bord. Dar puţini dintre noi ne mai amintim că W126 a avut o versiune blindată din fabrică, dar şi una care a devenit de-a dreptul legendară, numită Trasco Bremen 1000 SEL. Istoria acesteia e aproape complet uitată, dar plină de suspans.
Mercedes a fost şi primul producător din lume care a produs o maşină blindată, încă în 1928, cu numele de cod W08. După standardele actuale, ea s-ar încadra în clasamentul B4, putând rezista doar la gloanţe mai mici, dar a fost, totuşi, prima maşină civilă blindată din lume, creată pentru a arăta similar uneia obişnuite.
Ideea de a produce din nou maşini blindate a revenit la Mercedes abia în perioada postbelică, când cele două Germanii erau separate, iar ţara devenise scena multiplelor acte de sabotaj la un moment dar, care lua cele mai diverse forme, inclusiv cu pierderi de vieţi omeneşti, fie direct ţintite, fie prin organizări de explozii şi teroare.
În 1977, unul din directorii din consiliul Mercedes, Hanns-Martin Schleyer, a fost răpit din maşina sa, după ce atacatorii cu tras în ea şi au ucis şoferul şi gărzile de corp. Răpitorii l-au ţinut ostatic o perioadă, iar în urma negocierilor nereuşite, l-au ucis şi pe el. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul şi care i-a determinat pe cei de la Mercedes să creeze programul Guard pentru S-Class, pentru ca asemenea situaţii tragice să poată vi evitate, iar maşinile blindate să devină imune la asemenea atacuri. E un program care e perpetuat până în prezent şi acum are maşini conforme cu cele mai înalte grade de blindaj. Atunci, însă, prima versiune n-a fost tocmai una indestructibilă.
Primul asemenea S-Class blindat a apărut în 1980. Maşina s-a bucurat de succes şi aparent putea proteja împotriva gloanţelor şi a situaţiilor similare cu atacul faţă de Schleyer. În noiembrie 1989, însă, preşedintele Deutsche Bank de atunci, Alfred Herrhausen, a fost asasinat la bordul unui asemenea Mercedes blindat prin folosirea unui exploziv detonat cu precizie exact în dreptul uşii sale, când maşina trecea cu viteză prin locul vizat. Devenise clar că nu mai e suficient ca o maşină blindată să poată proteja doar împotriva gloanţelor.
Şi aici e intervenit în ecuaţie atelierul Trasco din Bremen, care făcea tot soiul de modificări de tuning până atunci. Însă în acel moment, cei de la Trasco au decis să facă totul pentru a crea maşini blindate rezistente şi la explozii. A fost nevoie de creare a aliajelor speciale, testări şi reproiectări, pentru a avea la final o maşină blindată la maxim, care să pară absolut obişnuită pe dinafară.
Mai mult ca atât, tot cei de la Trasco au creat şi renumitele geamuri blindate stratificate, pe care le cunoaştem azi drept un standard al industriei.
Însă în rezultat, a apărut Trasco Bremen 1000 SEL, o limuzină blindată cu ampatament extins, care costa jumătate de milion de dolari la acea vreme şi care venea şi cu un motor V8 modificat, pentru a produce putere mai mare.
Cel mai important, însă, era o maşină care putea deja oferi protecţie absolută şi în explozii, foarte comparabilă cu nivelul de protecţie al maşinilor blindate de azi. O maşină clasică deja, dar care impresionează şi azi, atât prin ingineria profundă, cât şi prin istoria tensionată care a dus la apariţia sa.
Vezi totul în video-ul de mai jos, dar şi un asemenea exemplar rar de Trasco Bremen 1000 SEL.
1
4,246
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!