Problemele Tesla din Suedia iau amploare, acum greva mecanicilor e susţinută prin boicotarea eliberării plăcuţelor de înmatriculare

25 Noiembrie 2023, 14:17
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva săptămâni, anunţam despre o grevă neobişnuită a lucrărilor din service-urile Tesla din Suedia, grevă pentru care îşi declaraseră atunci susţinerea şi lucrătorii din porturi, care promiteau să nu mai descarce automobilele Tesla până când producătorul nu va soluţiona problema cu angajaţii din service, într-un semn de solidaritate. Între timp, cu mecanicii Tesla s-au solidarizat lucrătorii care fac curat în showroom-urile Tesla, electricienii, dar şi cei de la birourile de înmatriculare, care refuză acum să elibereze plăcuţe de înmatriculare pentru automobilele noi Tesla, livrate de compania americană în Suedia.
Problema vine de la condiţiile inferioare de muncă, pe care mecanicii din service-urile Tesla din Suedia spun că le au, dar mai ales din lipsa unui contract colectiv de muncă. În Suedia, apartenenţa la sindicate sau cel puţin contractele colective de muncă, care să garanteze drepturi şi beneficii consistente angajaţilor, sunt o normalitate absolută, cazuri în care se munceşte fără asemenea contracte fiind mai degrabă excepţii la nivel de ţară, de obicei specifice doar companiilor mai mici sau aflate în faze incipiente. Tesla, însă, nu mai e demult un start-up în Suedia, de asta mecanicii de acolo îşi revendică feroce drepturile pe care consideră că le au acum.
Dar Tesla, şi mai ales Elon Musk, au o poziţie notoriu de negativă faţă de sindicate şi orice formă de protecţie colectivă a angajaţilor. Unul din sindicatele cele mai mari din Suedia, IF Metall, a anunţat de curând că a încercat să discute cu reprezentanţii Tesla din Suedia despre o cale de a soluţiona problema, însă cei de acolo le-ar fi spus că au ordin direct de la Elon Musk să nu semneze sub nicio formă niciun fel de contract colectiv. Într-o asemenea poziţie necooperantă, nemulţumirile faţă de Tesla în Suedia au crescut şi mai mult, iar acum noi categorii profesionale îşi manifestă susţinerea faţă de mecanicii din service-urile Tesla.
Aşadar, ultima asemenea manifestare de susţine e anunţul celor de la PostNord, responsabili de livrarea plăcuţelor de înmatriculare în biroului Agenţiei Suedeze de Transport, prin care aceştia refuză să mai livreze plăcuţele destinate automobilelor noi Tesla. Luând în considerare că asta înseamnă un blocaj total al înmatriculărilor de automobile noi Tesla în Suedia, mişcarea pune presiune imensă pe Tesla în încercarea de a o aduce la discuţii şi de a accepta să găsească o soluţie cu angajaţii săi.
Elon Musk a comentat pe platforma sa de socializare, X, anunţul despre plăcuţele de înmatriculare, calificând-o drept „o nebunie”. A rămas să vedem dacă această nebunie îl va determina să ia o altă decizie sau va rămâne ferm pe poziţie în refuzul său de a accepta contracte colective de muncă sau sindicate.
0
8,017
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!