(VIDEO) Procesul de fabricare a noului motor rotativ Mazda are surprinzător de multă muncă manuală implicată în el

5 Noiembrie 2023, 12:26
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre, vorbim tot mai des de cuptoare şi prese Giga, care presează şi ştanţează dintr-o bucată o mare parte a caroseriei. Cei de la Tesla au inventat până şi bateriile 4680 mai mari, pentru a fi necesare mai puţine la număr în interiorul unui bloc, totul pentru ca să existe mai puţine operaţiuni, chiar şi automatizate, iar costul de producţie să scadă. Pe acest fundal, să vedem acum procesul de fabricaţie al noului motor rotativ de tip Wankel de la Mazda şi asamblarea modelului MX-30 cu range extender folosind acest motor e surprinzător, prin prisma muncii manuale extensive folosite la fabrică.
Turnarea oţelului are loc prin metodă clasică în furnale, dar încă în multe locuri din lume se face la fel, deci aici n-ar fi foarte multe de reproşat. Ulterior, însă, motorul trece şlefuiri şi cizelări automatizate în maşinării programabile, însă de dimensiuni mici. Iar apoi începe adevărata muncă manuală, unde oamenii asamblează motorul piesă cu piesă, tot ei punând garniturile sau suflând praful pentru a nu rămânea în interior.
E aproape o muncă în stilul motoarelor AMG, care sunt asamblate de un om. Doar e că aici e vorba de un motor de putere mult mai mică. Până şi asamblarea finală a motorului e face tot cu cheie dinamometrică simplă, bulon după bulon, într-un proces destul de lent.
Iar când vine momentul de a asambla bateria electrică a lui Mazda MX-30 REX, se poate vedea de ce Mazda a rămas atât de departe în urmă cu maşinile electrice, pe care continuă să le nege. Fixarea modulelor baterilor în interiorul carcasei are loc tot cu mâna, iar muncitorul măsoară cu rigla (!) distanţele corecte în înşurubarea buloanelor! Departe, deci, de eficienţa linie de fabricare de la o fabrică Tesla.
Din fericire, etapele ulterioare ale producţiei sunt similare, după ce bateria şi motorul sunt fixate pe linia normală de asamblare. Dar acest video de mai jos explică foarte clar de ce unii producători auto se plâng că maşinile electrice sunt o pierdere financiară pentru ei, nefiind rentabile — pentru că nu au integrat producţia lor într-un flux automatizat la fel de rapid şi pentru că unii dintre ei mai fac încă alături o muncă aproape ca de garaj cu lucru manual, aducând acele piese pe linia normală de producţie.
În video, apropo, sunt secvenţe şi din fabrica Nissan de fabricare a lui Ariya, şi se poate vedea deja o diferenţă enormă într-o automatizare mult mai mare la Nissan a producţiei acestui model. Deci totul ţine de seriozitatea cu care producătorul abordează producţia în serie a maşinilor electrice.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
20,938
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!