China a creat primul centru de date scufundat în mare, care va consuma semnificativ mai puţină electricitate şi mai planifică 100 de asemenea centre
5 Decembrie 2023, 18:59 Redacţia PiataAuto.md
Centrele mari de date sunt consumatoare uriaşe de energie electrică, şi în timp ce o parte din energie merge direct către puterea lor de procesare, o altă parte e consumată pentru răcirea acestor centre de date, pentru a menţine serverele în marja de temperaturi eficiente. Tocmai de asta, recent Google a anunţat că a construit prima sa staţie geotermală cu o tehnologie evoluată, care va asigura energie regenerabilă pentru răcirea a două dintre centrele sale de date şi planifică extinderea acestui principiu şi la alte centre. Chinezii, însă, au creat acum primul centru de date scufundat în mare, care va consuma semnificativ mai puţină electricitate tocmai pentru că va folosi apa mării pentru răcirea sa.
Primul asemenea centru de date a şi fost scufundat în mare, la 35 metri adâncime. Al are cabluri conectate la el, pentru a asigura conexiunile necesare de date şi electricitate pentru serverele din interior.
Chinezii nu divulgă câte servere sunt acolo, sau care e puterea totală de procesare, dar menţionează că noul centru de date poate procesa jumătate de milion de imagini HD în doar 30 secunde şi ar echivala cu 60.000 de calculatoare tradiţionale, însă nu e clar care sunt aceste calculatoare tradiţionale pentru chinezi.
Noul centru de date e conceput ca o construcţie modulară şi cântăreşte 1.300 tone. Doar acest centru de date ar urma să economisească 122 GWh de electricitate, datorită folosirii apei de mare pentru răcire. Pe uscat, un centru de date cu asemenea putere ar ocupa 68.000 metri pătraţi, însă în apă acesta poate fi mult mai compact.
La scara de 100 de asemenea centre de date, instalate pe fundul mării, acestea ar putea avea totuşi un efect de încălzire a apei de acolo, cu repercusiuni încă necunoscute. Totodată, noul centru ar economisi între 40 şi 60% din electricitatea necesară unui centru de date similar de pe suprafaţa terestră, spun autorii ideii din China.
Foto: Aşa ar arăta o conglomerare subacvatică de centre de date