Dacă în China o turbină eoliană poate fi instalată în 24 ore, o companie daneză a instalat două turbine în 4 luni în primul parc eolian maritim din SUA

7 Decembrie 2023, 15:49
Redacţia PiataAuto.md
Pe fundalul unui număr mare de ştiri despre parcuri eoliene maritime uriaşe inaugurate în ultimii ani în Marea Nordului în Europa sau în apele Chinei, poate suna surprinzător, dar în SUA abia acum e construit primul parc eolian maritim, numit South Fork. Acum câteva luni, în august 2023, menţionam că primele turbine eoliene pentru acest parc se pregătesc de instalare şi iată că acum compania daneză Orsted, cea care e contractată să-l instaleze, anunţă că primele turbine sunt conectate la reţea şi au început a produce şi furniza energie regenerabilă. Adevărul e că doar două turbine eoliene din întreg parcul au fost instalate din august până în prezent şi doar una din ele a fost conectată la reţea, un progres impardonabil de lent.
Deci, dacă din China în ultimele luni au venit veşti că o turbină eoliană maritimă a fost instalată întâi într-un timp record de 30 ore, apoi aceeaşi companie şi-a bătut propriul record şi a instalat o altă turbină uriaşă în doar 24 de ore, atunci compania Orsted a instalat două turbine în 4 luni! Acest progres lent al primului parc maritim eolian din SUA vine după ce tot cei de la Orsted au anulat două parcuri maritime uriaşe în SUA — Ocean Wind 1 şi Ocean Wind 2, de 1,1 GW şi 1,15 GW putere — citând indisponibilitatea navelor care prestează servicii de transport şi instalare, toate fiind ocupate pe mult timp înainte cu comenzi.
Parcul eolian South Ford e situat lângă coasta estică a SUA şi-şi trimite electricitatea produsă către Long Island. Acesta trebuie să aibă 12 turbine Siemens-Gamesa 11.0-200D, de 11 MW putere fiecare, deci puterea totală a parcului eolian e de 132 MW.
Turbinele şi regiunea în care sunt montate promit un randament foarte mare, de circa 64-65% în mediu, deci la nivelul unui întreg an aceste turbine vor opera la o putere medie de circa 65% din cea maximă, o medie admirabil de mare chiar şi pentru turbinele eoliene maritime. Astfel, la nivelul unui întreg an o turbină va produce în mediu 7,15 MWh de electricitate pe oră şi 171,6 MWh pe zi, iar producţia anuală a unei turbine va fi de circa 62.635 MWh, sau circa 62,6 GWh. Toate cele 12 turbine împreună vor produce circa 751,6 GWh de electricitate, o cantitate deloc neglijabilă chiar şi pentru SUA, dacă ne gândim că e produsă de doar 12 turbine eoliene. Iar acest fapt ilustrează elocvent cât de mult au evoluat turbinele maritime în ultimii ani.
Cei de la Orsted promit că toate turbinele vor fi instalate şi întreg parcul va fi operaţional la începutul anului 2024.
0
101,844
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!