Două parcuri fotovoltaice mari din Elveţia au fost anulate din cauza unui referendum local, pentru că locuitorii preferă hidrocentralele

4 Decembrie 2023, 14:55
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele zile am vorbit despre mai multe exemple de proiecte ingenioase cu panouri solare din Elveţia, într-unul din cazul fiind vorba de panouri ce erau amplasate sus în munţi, fiind orientate spre versanţii munţilor de vizavi şi fiind concepute să folosească reflecţia lumii de pe piscurile înzăpezite iarna pentru a produce electricitate, iar în altul fiind vorba de un perete de susţinere de lângă o autostradă, care a fost acoperit cu panouri, care produc de asemenea mai mult iarna. Ei bine, două parcuri fotovoltaice şi mai mari, din apropierea comunei Ilanz/Glion, care trebuiau să producă şi ele energie preponderent iarna au fost anulate acum în Elveţia, din cauza unui referendum local, prin care 62% din locuitori şi-au manifestat refuzul faţă de acest proiect.
Foto: Aici ar fi trebuit amplasate panourile fotovoltaice

Elveţia e ţara în care aproape orice problemă, oricât de mică şi locală ar fi, poate fi supusă votului la referendum, iar de această dată referendumul a fost cel care a blocat proiectul, determinând anularea lui totală de către compania care dorea să-l construiască, o companie care gestionează şi un număr mare de hidrocentrale. De fapt, aici şi se ascunde explicaţia unui vot negativ din partea locuitorilor comunei.
Foto: Imagine de vizualizare din proiectul celor două parcuri fotovoltaice

Ilanz/Glion e situată într-un canton cu un număr mare de hidrocentrale, în apropiere de regiunea supranumită Marele Canyon al Elveţiei. Doar în depresiunile şi lacurile ce urmează râul Rin există 3 hidrocentrale mai mari şi mai mici, cu putere cumulată de peste 330 MW şi cu o producţie anuală de peste 770 GWh de electricitate. Pe lângă asta, mai există mici centrale de echilibrare de putere mai mică, iar în cantonul Grisons, în care e situată comuna Ilanz/Glion, mai există zeci de alte hidrocentrale. De fapt, acest canton, împreună cu Valais, produc circa 50% din toată electricitatea bazată pe hidrocentrale în Elveţia!
Iar Elveţia e ţara care a implementat prima hidrocentralele în număr mare, încă începând de acum o sută de ani. A învăţat să utilizeze toate avantajele acestora, echilibrând perfect sistemul electric şi asigurând încă de acum aproape 100 de ani că toate trenurile din ţară vor merge doar cu electricitate produsă de aceste hidrocentrale.
Foto: Imagini de arhivă de la construcţia hidrocentralelor Ilanz I şi II, din apropiere de comuna actuală Ilanz/Glion

Iar în cantonul cu cele mai multe hidrocentrale, oamenii le înţeleg tehnologia şi le adoră ca un simbol al progresului lor economic, ştiind că pe ele se poate miza pe multe decenii înainte. Prin urmare, atunci când o companie care gestionează hidrocentrale a venit cu proiectul de a instala mii de panouri fotovoltaice pe versanţii munţilor din apropierea comunei lor, aceiaşi oameni au fost categoric împotrivă.
Discuţiile dinainte de referendum au fost multiple, de la urâţirea priveliştii munţilor până la durata de viaţă scurtă a panourilor în raport cu hidrocentralele, de la intermitenţa acestora până la ideea că mai bine s-ar construi hidrocentrale noi, dacă e nevoie de creştea producţiei. Iar autorii proiectului indică o directivă a guvernului federal elveţian, care indică foarte clar că, dacă Elveţia îşi doreşte să treacă masiv la pompe de căldură pentru încălzirea locuinţelor — un proces pe care l-a şi demarat deja —, la maşini şi camioane electrice în transport, şi să aibă şi creşteri economice viitoare, cu capacităţile actuale de producţie în anul 2050 ţara va avea o insuficienţă anuală de 50 TWh de electricitate. Prin urmare, e nevoie de sporirea capacităţilor de producţie în toată ţara, iar o parte din acest plan constă în instalarea de parcuri fotovoltaice peste tot unde acest lucru poate da un randament bun şi ar fi posibil.
Foto: Imagine din proiectul anulat acum şi amplasarea panourilor parcului care trebuia construit

Cei de la Axpo, autorii proiectului, spun că cele două centrale pe care voiau să le construiască în Ilanz/Glion urmau să aibă o putere cumulată de 45 MW şi ar fi produs anual electricitate pentru circa 14.000 case, cu o productivitate mai mare pe timp de iarnă. Totuşi, referendumul a blocat planurile, iar cele două proiecte au fost anulate. Compania şi-a exprimat regretul, dar respectă votul decisiv şi a declarat că va căuta locuri în alte părţi pentru a-şi îndeplini ţintele de a construi parcuri fotovoltaice, pe lângă hidrocentralele care le gestionează. Foarte multe din proiectele în derulare ale aceiaşi companii prevăd amplasarea de panouri pe construcţii deja existente.
Foto: Edificiu acoperit complet cu panouri, într-un alt proiect al aceleiaşi companii
0
1,478
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!