O companie din Germania va instala panouri fotovoltaice verticale pe terenuri agricole din SUA, pentru a nu ocupa terenurile complet în detrimentul agriculturii
26 Decembrie 2023, 22:57 Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, vedem adeseori parcuri mari cu panouri fotovoltaice inaugurate peste tot în lume. Şi dacă în Dubai, China sau Maroc vedem centrale uriaşe construit pe teren arid de deşert, sau eventual la mare altitudine în munţi, iar în Elveţia vedem panouri puse pe pereţi de autostrăzi sau în vârf de munţi folosind reflexii ale soarelui, atunci prin părţile noastre se întâmplă să vedem şi cazuri când panourile sunt instalate pe terenuri agricole, precum parcul de 63 MW, inaugurat în vară în România, la Călugăreni. Fireşte, energia regenerabilă din surse solare e un lucru bun, dar orice soluţie care ia din suprafaţa arabilă a unei ţări trebuie cântărită mult mai atent. Iar o companie din Germania are o soluţie care evită ocuparea de terenuri agricole în detrimentul agriculturii, pe care a aplicat-o în câteva proiecte mici din această ţară şi o va aplica acum şi în SUA.
Foto: Parcul fotovoltaic de la Călugăreni, România
E vorba de compania germană Next2Sun, care a fost desemnată acum să instaleze primele panouri fotovoltaice verticale din SUA. Compania germană foloseşte panouri care au două feţe active, fiind concepute să facă uz şi de lumină difuză, nu doar cea directă. Ele sunt mai puţin productive decât panourile fotovoltaice amplasate clasic, direct în lumina soarelui, dar avantajul ar fi că acestea nu ocupă în totalitate terenul agricol.
Foto: Panourile verticale ale companiei germane, prevăzut pentru a nu ocupa terenurile agricole
În prima instalare din SUA, pe terenurile unde vor fi instalate panourile vor continua a fi cultivate legume, precum morcovii şi sfecla, iar compania americană care a acceptat soluţia germană a fost destul de rezervată în a contracta o suprafaţă de doar 1,5 hectare.
Pe această suprafaţă vor fi amplasate doar 138 de panouri fotovoltaice, pe 69 elemente structurale verticale. Cele două companii nu au specificat nici măcar puterea instalată a acestor panouri sau cantitatea de electricitate estimată drept producţie anuală, dar spun că datorită celor două feţe, puterea se apropie de cea a panourilor clasice.
Am explorat proiectele trecute ale acestei companii, instalate în Germania şi am descoperit un parc de 2 MW putere instalată cu o producţie anuală estimată de 2,15 GWh de electricitate, iar n alt parc de 4,1 MW are o producţie anuală estimată la 4,85 GWh. Deci coeficientu de randament este într-adevăr foarte aproapiat de panourile obişnuite, amplaste direct în lumina soarelui.
Totuşi, imaginile cu asemenea panouri fotovoltaice deja instalate în Germania indică şi teren oarecum irosit, întrucât tractoarele şi utilajele care trec printre construcţiile verticale trebuie să lase o anumită marjă de spaţiu pe lângă ele, cum se întâmplă în rândurile de viţă de vie. De asemenea, instalarea lor limitează varietatea de plante care se pot cultiva în mod eficient, ţinând cont de spaţiul irosit şi eventuala creare de umbră şi limitate de soare necesar plantelor. Autorii ideii spun, însă, că ideea lor se potriveşte unui număr mare de culturi agricole şi e o soluţie ce poate aduce dublu profit agricultorilor, de la energia pe care o produc şi vând pe de o parte, şi de la culturile agricole de cealaltă parte, folosind terenul cu destinaţie dublă.