Rivian a primit 827 milioane de dolari de la statul american Illinois pentru a produce SUV-ul electric R2 la fabrica sa din acest stat

7 Mai 2024, 15:36
Redacţia PiataAuto.md
Acum două luni, Rivian a dezvăluit trei modele noi înrudite tehnice între ele — R2, R3 şi R3X. Ele marchează un nou capitol în evoluţia Rivian, întrucât sunt modele electrice mai compacte, care vor permite mărcii Rivian să aibă un val mare de creştere în segmente mult mai accesibile. Ei bine, acum a devenit cunoscut faptul că Rivian a primit 827 milioane de dolari de la statul Illinois din SUA, pentru a plasa în producţie noul R2 la fabrica sa din acest stat.
Iniţial, Rivian anunţase că fabrica din orăşelul Normal, Illinois, va rămâne să producă modelele R1T şi R1S, iar familia de modele mai compacte ar urma să fie produsă la o nouă fabrică din Georgia. Însă în momentul lansării, Rivian a anunţat că deocamdată se concentrează pe fabrica sa actuală din Illinois, în timp ce construcţia celei din Georgia ar mai putea dura. Respectiv, fabrica din Illinois este şi cea care va beneficia de sarcini de producţie pentru noul R2 şi modelele derivate.
Pentru statul Illinois, fabrica e una importantă şi strategică, întrucât această fabrică a fost cumpărată în 2017 de la Mitsubishi, care nu mai făcea prea mult acolo şi soarta acesteia părea sumbră. După ce a venit Rivian, fabrica a fost complet tehnologizată, iar statul este astfel mândru să fie patria unei din cele mai inovative şi apreciate mărci de maşini electrice. Şi chiar dacă Rivian e o companie care continuă să genereze pierderi, ea continuă să crească şi să lanseze modele apreciate, aşa că invitabil va urma şi un moment în care va deveni profitabilă.
Tocmai de asta, statul Illinois a făcut ceea ce multe state fac în ultimul timp cu industriile considerate strategice, precum maşinile electrice, producţia de baterii, sau producţie de componente din lanţul de energie regenerabilă. Statul Illinois a negociat un pachet de subvenţionare a companiei din bugetul său, deci din impozitele contribuabililor, pentru ca Rivian să crească fabrica existentă şi să aducă progres economic în acest stat, în loc să meargă într-o altă locaţie. Acum a devenit cunoscut faptul că suma acestei subvenţii primite de Rivian de la statul Illinois este de 827 milioane de dolari.
Rivian a confirmat mărimea acestei subvenţii şi a declarat că va folosi aceşti bani pentru a pregăti linia de asamblare pentru modelul R2. De cealaltă parte, guvernatorul din Illinois a amintit că Rivian a demonstrat deja viabilitatea sa, fabricând peste 100.000 maşini la fabrica din Illinois şi investind circa 2 miliarde de dolari până acum în această fabrică şi în prezenţa sa în acest stat.
Desigur, situaţia nu are cum să nu ne amintească de recentele investigări ale Comisiei Europene despre subvenţiile primite de producătorii chinezi pentru producţia de maşini electrice şi de acuzaţiile că astfel aceştia ar face o concurenţă neloială pe piaţă. La nivel global, multe ţări sunt într-o adevărată cursă a subvenţionări acestor domenii strategice, însă, iar asta face ca ele să devină aproape o normalitate peste tot în lume.
Totuşi, investigaţiile europene nu acuzau subvenţiile vizibile direct şi anunţate oficial, pentru cea de la Rivian de acum, ci cele ascunse, suplimentare, sub forma iertărilor de impozite şi taxe, sau sub forma subvenţionării companiilor terţe ca să livreze componente mai ieftine companiei principale şi astfel să-i reducă din costuri. Deci, problemele în investigaţia europeană vizau practici neloiale şi netransparente, în timp ce subvenţionarea directă a unor domenii declarate drept strategiile, după regulile organizaţiei de comerţ internaţionale, nu erau indicate drept problemă sau drept motiv pentru a introduce taxe la import. Aşa că există mici diferenţe între tipul de susţinere pe care a primit-o Rivian acum şi în ceea ce erau acuzaţi chinezii în investigaţiile europene.
0
1,780
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!