Tesla a trimis tuturor producătorilor auto ingineria sistemului de 48 volţi de pe Cybertruck, pentru ca toată industria să poată trece mai repede de la 12V la 48

9 Decembrie 2023, 19:33
Redacţia PiataAuto.md
Tesla mai face un gest rezonant, care e şi unul de bunăvoinţă, pe de o parte, dar şi unul care le arată celorlalţi producători auto cine e adevăratul inovator. După ce a lansat noul Cybertruck, care foloseşte un sistem electric de bază de 48 volţi pentru prima dată în lume, Tesla a trimis pachete de documente cu toată ingineria acestui sistem către toţi producătorii auto, pentru ca toată industria să poată trece mai repede de la 12V la 48V.
Sistemul de 48 volţi e unul necesar într-o epocă cu tot mai multe componente electrice într-o maşină, care consumă electricitate, or, tensiunea mai mare permite amperi pe mici pe fiecare unitate, iar astfel se pot alimenta mai multe consumabile şi totodată se pot folosi fire mai puţin groase şi mai uşoare.
De mulţi ani industria vorbeşte despre faptul că acest lucru ar fi necesar, dar nimeni n-a avut curajul să facă o trecere care impune ca absolut toate componentele electrice ale unei maşini să fie diferite, de la mici motoraşe şi senzori până la sisteme multimedia şi calculatoare de bord, de la faruri până la demaroare în cazul maşinilor cu motoare convenţională. Tesla a făcut-o acum, însă.
Şi odată ce a lansat noul Cybertruck, Tesla le-a trimis tuturor producătorilor auto pachetele imense de documentaţie inginerească, oferindu-le totul mură-n gură, doar ca aceştia să nu se mai lenevească şi să facă şi ei marea trecere. Şeful Ford, Jim Farley, a fost primul care a confirmat public că a primit aceste pachete de la Tesla, şi le-a mulţumit.
O asemenea trecere ar fi benefică pentru toţi, pentru că noile componente de 48 volţi ar deveni mai ieftine într-un timp mai scurt şi toţi ar beneficia de pe urma reducerilor de cablaje necesare. E puţin probabil, însă, că mulţi producători vor face asemenea treceri la maşinile cu motoare convenţionale, în contextul aşteptatelor interdicţii din 2035. Însă maşinile electrice ar putea beneficia din plin de această tranziţie, iar ea le va ajuta cu siguranţă să devină mai eficiente şi în construcţie, şi în greutate, şi în consumul de electricitate de la bord.
0
54,728
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!