(VIDEO) Cum poate pluti şi naviga pe apă noul SUV chinezesc YangWang U8, ca un vehicul amfibie

4 Decembrie 2023, 21:11
Redacţia PiataAuto.md
Unul din cele mai spectaculoase SUV-uri chinezeşti lansate în ultimul an e YangWang U8, un model cu 4 electromotoare, câte unul la fiecare dintre roţi, datorită cărora poate efectua _rotiri pe loc ca un vehicul cu şenile şi se pare că tot datorită lor poate manevra în timp ce navighează în apă, întrucât maşina are capacitatea de a pluti pe apă, timp de maxim 30 minute, rămânând controlabilă.
Autorii unui canal de YouTube din China au testat pe propria piele această funcţie şi au dezvăluit şi mai multe secrete despre modul în care ea funcţionează. Spuneam anterior că, deşi propulsia roţilor e una electrică, SUV-ul are o baterie relativă mică, LFP, de 49 kWh, care-i asigură doar 180 km autonomie. Chinezii vor să lanseze anul viitor o versiune cu baterie mai mare, dar până atunci sub capotă există un motor pe benzină cu rol de generator electric, după ce bateria se epuizează.
Asta face ca intrarea la apă să fie şi mai dificilă, întrucât o valvă specială trebuie să oprească admisia în motorul cu ardere internă, iar motorul e imediat oprit. Funcţia are statut de dotare de siguranţă, deci nu e gândită pentru distracţie. Iar în asemenea caz, maşina deschide trapa, pentru ca eventual cei de la bord, dacă s-ar pomeni într-o regiune inundată, să poată fi salvaţi.
Se pare că toată partea inferioară a maşinii e atât de izolată, încât asigură flotanţa maşinii. Propulsia în apă nu e asigurată de vreo elice adiţională, ci de roţi, care se învârt, pentru a asigura o viteză de 3 km/h. Manevrarea, însă, nu e asigurată doar prin întoarcere directă de roţi, ci prin diferenţa de rotaţie a acestor, dirijate de electromotoare separate, exact ca şi la efectul cu întoarcere de pe loc.
Apropo, dacă maşina are mai puţin de 30% de baterie când intră la apă, funcţia nu se va activa, pentru că maşina consideră că nu va avea suficientă energie pentru a rezista. Iar consumul în apă e foarte mare, din cauza rezistenţei mari a apei.
Maşina poate însă vira în apă, ba chiar poate şi întoarce! Deci rămâne manevrabilă, astfel încât poate „naviga”. După ieşire, însă, apa iese mult timp din ea. Iar spaţiul de sub capotă e inundat total, deci motorul cu ardere internă e complet sub cap în aceste momente de navigare. Şi navigarea maşinii menţine capota scufundată, cumva existând senzaţia că în orice moment maşina îşi va pierde flotanţa.
Ei bine, după fiecare asemenea intrare la apă maşina intră în regim de avarie şi trebuie verificată minuţios de un service autorizat. Deci nu e o opţiune de distacţie, chiar dacă apoape toţi o percep aşa.
Vezi totul în video-ul de mai jos, video în care se pot activa subtitre profesioniste în engleză, cu eventuale traduceri în alte limbi, inclusiv română.
0
1,684
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!