(VIDEO) Elon Musk vorbeşte despre ingineria lui Tesla Cybertruck şi despre viitorul model electric accesibil

6 Decembrie 2023, 12:19
Redacţia PiataAuto.md
Elon Musk a acceptat de curând invitaţia unui canal de YouTube focusat spre ingineria profundă a maşinilor electrice, având o discuţie lungă, profundă, cu multe detalii, despre ingineria lui Tesla Cybertruck, despre multe din lucrurile care au evoluat în ultimul timp la Tesla, dar şi despre viitorul model accesibil al mărcii, care a fost promis cândva.
Acesta vorbeşte, spre exemplu, despre trecerea la un sistem de 48 volţi a sistemului electric de bază al maşinii, trecere pe care noi o menţionam şi în ştirea de lansare, Tesla Cybertruck fiind primul model din istorie care trece complet la de la 12 volţi la 48. Iar aici nu trebuie să ducă în confuzie sistemele microhibride care lucrează la 48 volţi la unele maşini, acolo e vorba de un circuit adiţional, mic, care operează paralel cu sistemul de bază, care rămâne oricum la 12 volţi.
Iar ca să treci toată maşina la 48 volţi, e nevoie ca toate elementele consumatoare de electricitate, de la mici motoraşe la sisteme electronice, să treacă şi ele la 48 volţi. Mărirea voltajului, însă, reduce pierdere energetice la transport, şi permite operarea cu mai puţini amperi a fiecărui component, întrucât puterea necesară în Waţi e produsul dintre tensiunea în Volţi şi intensitatea în Amperi. Odată cu asta, pierderile în căldură sunt mai mici în conductori, adică în fire, iar asta permite ca firele să fie mai subţiri şi mai uşoare în kilograme.
O altă schimbare majoră care a contribuit la mai puţine cabluri e aplicarea conexiunilor de viteză înaltă Ethernet pentru comunicările CAN BUS dintre componentele electronice ale maşinii. Odată ce viteza transferului de date e mult mai mare, dispare necesitatea de a avea o mulţime de cabluri direct de la un device la altul, pentru că pe acelaşi cablu se pot transmite date către diverse componente conectate într-o reţea, fiecare pachet de date având destinaţia lui către unul din aceste componente, iar deoarece capacitatea cablului şi a tipului de conexiune e mare, ele nu interferează între ele.
Elon Musk spune că aceste schimbări majore ar fi trebuit făcute demult în industria auto, şi că nimic tehnologic nu reţinea industria să facă acest lucru până acum, doar o inerţie de rezistenţă în a schimba atât de multe componente interdependente. Aşa că Tesla face acum o evoluţie firească şi evidentă, spune Musk, aducând pur şi simplu tehnologia de bază a unei maşini în secolul XXI.
Iar aici iese la iveală o diferenţă majoră de gândire şi abordare, a lui Musk şi a Tesla în general, faţă de restul industriei. Iar Elon Musk mai spune că atunci când conduci o companie auto, sau tehnologică, trebuie să înţelegi inginerie, ca să poţi lua asemenea decizii şi să dai undă verde unor asemenea schimbări. Altfel, dacă eşti preocupat toate de primi excele cu rapoarte, vei lua doar decizii economice sterile despre un produs pe care nu-l înţelegi.
Musk a mai vorbit şi despre Tesla accesibilă, de 25.000 dolari, aşa cum era ea promisă cândva. A confirmat că inginerii Tesla muncesc la acest model şi au avansat foarte mult. Ba mai mult ca atât, Elon Musk a confirmat oficial că şi acea maşină accesibilă va fi de-a dreptul revoluţionară în materie de producţie şi abordare, nefiind ca vreo altă maşină convenţională, pe care o ştim!
Iar asta sună ca una din cele mai consistente promisiuni, de la o companie care tocmai a demonstrat cu Cybertruck că ştie să facă inginerie consistentă şi revoluţionară. Iar revoluţia promisă de Tesla pentru viitorul model ţine mai ales de modul în care va fi fabricată. Ne putem aştepta, deci, la utilaje Gigapress care să ştanţeze dintr-o mişcare o jumătate de maşină sau întreaga maşină, reducând numărul de operaţiuni la minim şi sporind viteze de fabricare, dar şi reducând costurile.
Vezi toată discuţia în video-ul de mai jos.
1
3,574
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!