(VIDEO) Prototipul XB-1 al avionului supersonic Overture, primul din lume dezvoltat după Concorde a efectuat cu succes primul zbor

29 Martie 2024, 20:17
Redacţia PiataAuto.md
În lume există echipe de ingineri care muncesc intens pentru a readuce zborurile supersonice în peisajul aviaţiei civile. Până şi NASA vrea să o facă şi vrea să scoată interdicţia existentă pentru acestea de a zbura deasupra uscatului, care e în vigoare în SUA, iar pentru a asta a elaborat şi noul X-59, avionul supersonic experimentat menit să demonstreze că asemenea zboruri pot fi făcute silenţios, spre deosebire de felul în care zbura Concorde şi unda pe care o genera. Ei bine, dar pe lângă NASA, există şi o companie privată care munceşte de ani buni la crearea primului avion supersonic civil de după Concorde şi totodată primul avion supersonic din toate istoria, care a fost creat de o companie privată! Compania are numele de Boom, iar avionul pe care l-a conceput are numele de Overture. Până la avionul de producţie, însă, acum a fost testat prototipul XB-1.
Foto: Prototipul XB-1 în primul zbor

Despre avionul Overture scriam încă acum un an un articol detaliat cu ingineria lui, iar partea cea mai impresionantă e că inginerii Boom nu au mers pur şi simplu la Rolls-Royce sau General Electric să cumpere motoare cu reacţie deja existente, ci au proiectat propriul motor pentru Overture! Doar proiectarea unui asemenea motor e o muncă titanică, şi ar lua minim un deceniu unei echipa mari de ingineri. Însă aici vorbim de o companie relativ mică şi tânără, care a proiectat şi avionul, şi motoarele!
Foto: Avionul supersonic Concorde

E drept că la proiectarea acestui motor, cei de la Boom au angajat ingineri care au lucrat cândva la avioane supersonice precum F-22 şi F-35. Motorul poartă numele Symphony şi a fost proiectat din start să poată funcţiona cu combustibil sintetic de aviaţie, pentru un viitor fără emisii CO2.
Foto: Motorul Symphony

Noul motor generează o forţă de 155,7 kN, iar Overture va avea 4 asemenea motoare, având proiectata o viteză de 2.082 km, sau 1,7 Mach. Deci va fi uşor mai lent decât Concorde, însă va câştiga mult în eficienţă, având o autonomie de 7.867 km, puţin mai mare decât cea lui Concorde.
Până la avionul de serie, însă, echipa de ingineri a elaborat prototipul XB-1, care imită toate formele, dar e realizat la o scară mai mică. Prototipul nu foloseşte motoarele proprii Symphony, că ar fi prea puternice, ci 3 motoare de la General Electric. Iar acum a avut loc şi primul zbor al prototipului XB-1, care a derulat cu succes.
Prototipul a decolat de pe aceeaşi pistă unde în 1947 avionul Bell X-1 depăşise bariera sunetului. În zborul de acum, prototipul XB-1 a fost urmat de un avion Northrop T-38. Prototipul avionului nu e supersonic, având rolul doar de a demonstra viabilitatea formelor şi construcţiilor, aşa că viteza atinsă în zborul de test a fost de 273 km/h, cum se şi planifica. A fot atinsă şi altitudinea de 7.120 picioare.
Acum, având acest zbor de test realizat cu succes, se poate trece la construirea primului exemplar al adevăratului avion supersonic Overture, ca va putea atinge viteza 1,7 Mach şi va putea transporta între 64 ş 80 pasageri la bord, al o altitudine de 60.000 picioare, sau cicra 18.300 metri!
Vezi mai jos şi video-ul publicat de inginerii de la Boom cu primul zbor de test al acestui prototip care marchează cumva simbolic revenirea zborurilor supersonice civile.
1
3,989
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!