(VIDEO) Noul model chinezesc Nio ET9 poate duce 3 etaje de pahare pline prin denivelări fără a vărsa o picătură, datorită suspensiei hidraulice active
24 Decembrie 2023, 10:12 Redacţia PiataAuto.md
Ieri seară, am publicat ştirea despre lansarea unuia din cele mai impresionante modele electrice chinezeşti din toate timpurile — Nio ET9 — un model care înglobează atâta tehnologie avansată, încât toate modelele electrice actuale ale germanilor, chiar şi Mercedes EQS sau Porsche Taycan, par rămase în urmă minim cu 5 ani. Astăzi mai aflăm un detaliu intrigant despre noul model. Acesta foloseşte o suspensie hidraulică activă gestionată complet electronic, care asigură o ţinută de drum neclintită pe orice denivelări ar trece maşina. Într-atât de neclintită, încât ea poate duce pe capotă 3 etaje de pahare pline, prin denivelări, fără a vărsa o picătură.
Cei de la Nio au şi o un video filmat cu suspensia lor în acţiune, iar ţinuta de drum a maşinii e de-a dreptul fascinantă. Felul în care reacţionează suspensia noii maşini electrice chinezeşti ne aminteşte inevitabil de suspensia hidropneumatică de demult a francezilor de la Citroen. Iar paharele puse pe capotă ne amintesc de reclama clasică a celor de la Lexus pentru LS, doar că acolo japonezii puseseră 5 etaje de pahare în timp ce maşina rula cu 233 km/h pe un stand dinamometric, nu prin denivelări. Deci Lexus stătea efectiv pe loc şi doar roţile spate şi motorul erau turate ca la 233 km/h. Aici, însă, vedem maşina deplasându-se peste denivelări cu o suspensie care menţine maşina nemişcată pe plan orizontal.
Foto: Lexus LS din reclama clasică a celor de la Lexus
Foto: Nio ET9 din zilele noastre
Care e secretul acestei suspensii? În construcţia ei şi în soft. Construcţia suspensiei are un bloc suplimentar alături de amortizor, în care se conţine un georotor, un motor electric ş un controller digital. Softul suspensiei foloseşte senzorii şi softul maşini (ieri vorbea că Nio era un chip propriu cu o putere excepţională în industrie) pentru a analiza în timp real datele asfaltul din faţă, iar electromotorul şi georotorul reacţionează imediat pentru a reduce sau spori presiunea în actuatorul suspensiei.
Foto: Construcţia blocului suplimentar al suspensiei, poziţionat alături de amortizor
Efectiv, controlul e atât de avansat, încât suspensia poate împinge o roată la intrarea într-o groapă sau la ieşirea de pe o denivelare, sau invers, poate aproape retrage o roată în sus pe măsură ce abordează o denivelare sau la ieşirea dintr-o groapă. Softul şi calculele au loc de atâtea ori pe secundă încât algoritmii pot ajusta suspensia pe tot parcursul tranzitării unei denivelării, complet activ, încât roata să treacă uşor, menţinând caroseria de neclintit.
Foto: Localizarea blocului auxiliar în construcţia suspensiei
Mai mult ca atât, în combinaţie cu o maşină cu o putere atât de mare de procesare ca Nio ET9, suspensia maşinii generează date pe care le stochează despre drumuri, memorând unde sunt cele mai dificile porţiuni, şi dacă i se permite poate anunţa chiar autorităţile despre zone cu gropi grave. Dacă nu, maşinile care folosesc acelaşi sistem pot folosit datele cumulate de toate maşinile şi agregate împreună, pentru a reacţiona şi mai uşor în avans la tipul de carosabil de pe acele străzi.
Şi am mai descoperit un lucru curios cu această suspensie. Ea nu se bazează pe o tehnologie chinezească, de fapt, ci una americană, a startup-ului ClearMotion, care există de circa 10 ani, iar tehnologia suspensiei lor există de minim 4-5 ani, doar că nici un producător auto n-a vrut-o până acum, preferând să ia componente de la băieţii mari din industria furnizorilor auto. Tinerii ăştia au tot încercat să convingă lumea şi producătorii auto că suspensia lor e fabuloasă, au instalat-o pe maşini de demonstraţie, precum Volvo XC60, dar au primit de fiecare dată refuzuri de la producătorii auto americani, japonezi şi germani. Şi timp de 4-5 ani, aceştia au bătut la toate uşile posibile.
Iar acum producătorul chinezesc Nio e primul din lume, care a încorporat tehnologia lor pe ET9 şi a semnat cu ei un contract pentru echiparea din fabrică a 750.000 de maşini electrice Nio pe întreaga durată de viaţă a modelului! Iar dacă vânzările vor fi şi mai mari, cifra poate creşte, însă ClearMotion are minim 750.000 de livrări garantate către producătorul chinez.
Iar asta spune multe despre curajul de a inova şi despre dinozaurii din lumea auto, care preferă să folosească ceea ce le furnizează aceeaşi producători auto cu relaţii înrădăcinate până la nivele care trec de interese profesionale. Aşa ajunge inovaţia către noi consumatorii. Cei care inovează, dacă nu-şi vând inovaţia pe la un Bosch sau ZF, alegoric vorbind, nu prea au şanse să ajungă cu tehnologia lor la maşinile de serie. A fost nevoie de un producător chinez ca să se întâmple asta. Şi tot relaţiile alea pe interese vor ţine industria auto germană şi japoneză într-o viteză mică de dezvoltare.
Foto: Noul Nio ET9, maşina care înglobează noul tip de suspensie
Pentru că ceea ce poate face suspensia asta e pur şi simplu extraordinar şi ar fi meritat să ajungă în lumea auto mult mai devreme. Din fericire, a ajuns măcar acum pe Nio ET9 şi putem vedea mai jos ce înseamnă ea.