(VIDEO) Presa germană se întreabă dacă unele fabrici deţinute de chinezi nu poluează ţările din sudul Europei, în special cele din Balcani

16 Decembrie 2023, 17:07
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani vorbim des despre un progres remarcabil al industriei din China, mai ales la capitolul maşinilor electrice, care au devenit brusc foarte avansate şi unele din ele concurează de la egal la egal cu pioneri precum Tesla, eclipsând puternic producătorii auto din Japonia sau Germania. În special Germania a devenit brusc alertată de avalanşa de maşini electrice chinezeşti la ultimul salon auto din Munchen, iar pe fundalul scăderii propriilor sale exporturi în China şi a unei creşteri enorme de exporturi de maşini din China spre restul lumii, tabloul industrial se schimbă puternic în prezent. Ei bine, acum presa germană a mers în ţările din sudul Europei, în special cele din Balcani, pentru a arăta un tablou diferit al industriei chinezeşti pe continentul european şi a se întreba dacă nu cumva fabricile deţinute de chinezi în aceste ţări produc o poluare gravă, ce afectează iremediabil sănătatea oamenilor din acele regiuni.
Reportajul începe în Serbia, într-o localitate apropiată de capitală, unde e localizată cea mai mare fabrică din domeniul metalurgiei din această ţară, deţinută în 2016 încoace de o companie de stat din China. Praful metalic e depus peste tot în oraş, chiar şi le stâlpi poziţionaţi vertical.
Iar o analiză făcută de unul din experţii ecologici a acestui praf a relevat conţinut de cadmiu, plumb, arsenic, crom şi chiar mercur. Toate sunt substanţe toxice aproape în orice concentraţie pentru sănătatea umană.
Serbia nu este membră a Uniunii Europene, prin urmare standardele stricte aplicabile industriei din UE în materie de mediu nu sunt aplicabile aici, iar cele care există nu par a fi implementate prea riguros în raport cu aceste fabrici, care asigură mii de locuri de muncă. Situaţii similare se întâlnesc şi în Bosnia şi Herţegovina, în Tuzla. Cenuşa de la o centrală de cărbune, plină de metale grele şi ea, e captată pentru nu a nu ajunge în aer, dar apoi e aruncată alături de staţie, într-un rezervor de apă. Acest rezervor nu e izolat de restul apelor freatice, iar chinezii vor să mai construiască blocuri noi de producere a electricităţii pe bază de cărbune, existent din abundenţă în această ţară.
În fine, o altă situaţie similară e arătată într-un alt sătuc din Serbia, unde există o fabrică de reciclare a plasticului, care emană miros de plastic topit în toată regiunea din jur. Nici aici fabricile deţinute de chinezi nu permit accesul presei în interior pentru a nega cumva aceste percepţii şi a demonstra eventual că procesele de acolo respectă standardele ecologice.
Vezi totul în reportajul celor de la Deutsche Welle mai jos.
0
10,924
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!